#OpGreece: Η συμβολική αλληλεγγύη των Anonymous


Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, ο ιστοχώρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης (http://www.ministryofjustice.gr/) παραμένει εκτός λειτουργίας δέκα μέρες τώρα. Ο ιστοχώρος έχει πέσει τελευταία θύμα πολλαπλών επιθέσεων από την ασαφή και διάχυτη συλλογικότητα που πλανάται πάνω από το διαδίκτυο και ονομάζεται Anonymous. Οι πιο πρόσφατες  επιθέσεις έγιναν σε απάντηση των συλλήψεων τριών Ελλήνων κυβερνοακτιβιστών που εντοπίστηκαν ως οι υπεύθυνοι της πρώτης «επίθεσης» στο σάιτ στις αρχές του Φλεβάρη. Στο κείμενό τους οι Anonymous επαναλαμβάνουν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο λαό της Ελλάδας και, μεταξύ άλλων, απειλούν πως «για κάθε μέτρο που θα ψηφιστεί στην βουλή θα σβήνουν και μια βάση δεδομένων με ονόματα από τις Ελληνικές εφορίες».

 

Τι είναι οι Anonymous

Οι anonymous δεν είναι «οργάνωση», ούτε ομάδα. Δεν είναι καν ένα καλά προσδιορισμένο δίκτυο ακτιβιστών. Είναι μάλλον ένα όνομα-ομπρέλα και μια γενική ελευθεριακή πολιτική πρακτική που υιοθετείται από ομάδες κυβερνοακτιβιστών, που συντονίζονται μέσω συγκεκριμένων εργαλείων, chat-rooms και χώρων συζήτησης κάθε είδους. Οι Anonymous είναι με άλλα λόγια ένα πρόταγμα, ένα κάλεσμα για την συγκρότηση ad hoc συλλογικοτήτων που αναλαμβάνουν διαφορετικές  πρωτοβουλίες πάνω σε μια ελευθεριακή, αντικρατική και αντιεταιρική γενικά μιλώντας βάση. Η καταγωγή αυτής της διάχυτης συλλογικότητας από πολύ πιο «εφηβικές» επιχειρήσεις δείχνει μάλλον την πολιτικοποίηση και τη ριζοσπαστικοποίηση που περνάει μέσα από τα διαδίκτυο και την μεταφορά των διαμαρτυριών του δρόμου στους σέρβερ των διεθνών οργανισμών.

Από μια άποψη η οντότητα Anonymous είναι το ανάλογο στον 21ο αιώνα του Ned Ludd, του μυθικού «βασιλιά των λουδδιτών» από τον οποίον πήραν το όνομά τους και ο οποίος ήταν ο «υπεύθυνος» κάθε φορά που συνέβαινε κάποια καταστροφή μηχανών πλεξίματος…

 

Η πολιτική τους δράση

Παρότι οι Anonymous υπάρχουν σαν συλλογικότητα από πολύ νωρίτερα, η πρώτη ουσιαστικά πολιτική δράση της ομάδας ξεκινά από το 2008, σε ενέργειες ξεσκεπάσματος της Εκκλησίας της Σιεντολογίας. Το 2009 παρενέβη σε κάποια κλίμακα στην εξέγερση στο Ιράν, και το 2010 σε υπεράσπιση του Wikileaks και εναντίον των εταιρειών που το μποϋκόταραν (Pay Pal, Facebook κτλ).  Κρίσιμη  καμπή στην επέκταση της πολιτικής δράσης των Anonymous ήταν η Αραβική Άνοιξη: οι Anonymous επιτέθηκαν τότε συμβολικά σε πολλούς ιστοχώρους των καθεστώτων Μουμπάρακ και Μπεν Αλί. Έκτοτε είναι παντού στο διαδίκτυο, σε κάθε κινητοποίηση ανά τον κόσμο, με πρόσφατες παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στην μεγάλη διαδικτυακή διαμαρτυρία για την απόρριψη των αμερικανικών νομοσχεδίων SOPA/PIPA που περιόριζαν την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο, αλλά και της ACTA στην ΕΕ . Τoν τελευταίo μόνο μήνα πέρα από την δράση εναντίον του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, Anonymous «επιτέθηκαν» στον ιστοχώρο της ισπανικής αστυνομίας σε διαμαρτυρία για την σύλληψη κυβερνοακτιβιστών στη χώρα, αλλά και στον ιστοχώρο της CIA, ενώ η αμερικανική υπηρεσία Εθνική Ασφαλείας (η περιβόητη NSA) στοχοποίησε τους Anonymous κινδυνολογώντας ότι θα μπορούσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας το δίκτυο ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ – κάτι που προκάλεσε στην άμεση και έντονη αντίδραση και διάψευση από μέλη των Anonymous σε πάρα πολλά δημόσια διαδικτυακά φόρουμ… Παράλληλα επιτέθηκαν στον ιστοχώρο της δικηγορικής εταιρείας που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Αμερικανού πεζοναύτη Frank Wuterich ο οποίος κατηγορείται για μαζική σφαγή αμάχων στο Ιράκ.

Αλλά και τα τελευταία αρχεία της αμερικανικής ιδιωτικής «εταιρείας κατασκόπων» Stratfor που διέρρευσαν μέσω Wikileaks, είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης των Anonymous κατά των σέρβερ της εταιρείας τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν. Ήταν μια επίδειξη δυνατοτήτων της «ομάδας». Γενικά η παρουσία και η επίδραση των Anonymous έχει πλέον αποκτήσει χαρακτηριστικά που είναι παγκόσμια, ανησυχητικά για τις υπάρχουσες εξουσίες και γίνονται όλο και περισσότερο ριζοσπαστικά.

 

#OpGreece

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κυβερνοχώρος γίνεται πεδίο έμπρακτων διαμαρτυριών υπέρ της Ελλάδας. Ήδη από τον Ιούνιο του 2011 οι Anonymous έβαλαν στο στόχαστρό τους το ΔΝΤ, και ξεκίνησαν τα μηνύματα συμπαράστασης στην Ελλάδα ενώ κατήγγειλαν και υποσχέθηκαν αντίδραση στην βίαιη καταστολή της ΕΛΑΣ εναντίον των αγανακτισμένων και των πάσης φύσης διαδηλωτών και συνεχίστηκαν μέχρι τα γεγονότα του Οκτωβρίου του 2011, υπό την ετικέτα #OpSupportGreece.

Οι πρόσφατες «διαδικτυακές επιχειρήσεις» της συλλογικότητας υπό την ετικέτα #OpGreece, ξεκίνησαν από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη… Στις αρχές Φλεβάρη έριξαν το σάιτ του Δήμου Αθηναίων μετά τα γεγονότα με την σύλληψη αστέγων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Την επομένη της βίαιης καταστολής της μεγάλης αντιμνημονιακής συγκέντρωσης της 12ης Φεβρουαρίου, οι Anonymous έριξαν τα σάιτ του πρωθυπουργού, της ΕΛ.ΑΣ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, του ΠΑΣΟΚ και του Ευ.Βενιζέλου. 

Μπορεί να θεωρήσει κανείς βέβαιο, βάση της γνώσης που δείχνουν οι ανακοινώσεις τους για τα Ελληνικά πράγματα,  πως η ομάδα των Ανώνυμων που δρα στην Ελλάδα συναποτελείται και πιθανόν κατευθύνεται από Έλληνες κυβερνοακτιβιστές. Κάτι που ισχύει μάλλον στον ένα ή τον άλλο βαθμό για όλες τις «περιφερειακές» ενέργειες της ομάδας σε όλο τον κόσμο.  

 

Η αντίδραση

Η σύλληψη την Πέμπτη που μας πέρασε σε Ισπανία και Λατινική Αμερική 25 «μελών» του δικτύου Anonymous, οδήγησε σε απάντηση της ομάδας που έριξε αμέσως το σάιτ της Ιντερπολ. Όμως η επιχείρηση αυτή που συντονίστηκε σε τέσσερεις χώρες (Ισπανία, Κολομβία, Χιλή, Αργεντινή) και η ορολογία που χρησιμοποίησε η Ιντερπολ (αποκαλώντας τους «εγκληματίες») δείχνει πως η Anonymous έχουν φέρει πιο κοντά και τις σχετικές υπηρεσίες αστυνόμευσης ανά τον πλανήτη, και όπως λέει το FBI δημιουργείται επ’αφορμή τους σιγά-σιγά ένα αντίστοιχο παγκόσμιο  δίκτυο ηλεκτρονικής καταστολής, πολιτικής στην ουσία της. Η προαναφερθείσα κινδυνολογία της NSA, για δήθεν κίνδυνο σαμποτάζ των ηλεκτρικών υποδομών των ΗΠΑ κατατείνει προς ένα σχέδιο εγκληματοποίησης του διαδικτυακού πολιτικού ακτιβισμού. Προς το παρόν όμως φαίνεται να μην κερδίζουν οι αστυνόμοι: τον Γενάρη οι Anonymous εξέθεσαν το FBI δημοσιοποιώντας ηλεκτρονική του σύσκεψη με την Βρετανική αστυνομία (με θέμα τους ίδιους τους Anonymous!)…

 

Το τελευταίο μήνυμα των anonymous προς τον Ελληνικό λαό:

Πολίτες της Ελλάδας,

Είμαστε οι Anonymous. Παρακολουθούμε καθημερινά την κυβέρνηση σας να καταλύει το Σύνταγμα και τους θεσμούς της χώρας. Τους βλέπουμε να σας οδηγούν όλο και πιο κοντά στην εξαθλίωση. Τους βλέπουμε να ψηφίζουν νόμους που σας αφαιρούν κάθε δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Τους βλέπουμε καθώς παραδίδουν την χώρα στο ΔΝΤ και τους τραπεζίτες. Γνωρίζουμε για τα συσσίτια στα σχολεία, για τις στρατιές των ανέργων, για τους ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, για τους ανθρώπους που αφήσατε άνεργους και τώρα περιμένουν στις ουρές για ένα πιάτο φαγητό…

Γνωρίζουμε ότι η χώρα σας ψήφισε το ACTA στην προσπάθεια σας να φιμώσετε και άλλο τους Έλληνες.

Γνωρίζουμε τα πάντα…
Η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει πεθάνει. Πέθανε την ώρα που ανέλαβε μια κυβέρνηση που δεν είχε εκλεγεί από τον λαό. Και για αυτό ακριβώς τον λόγο η ώρα για συζητήσεις ήρθε και πέρασε. Δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα και με κανέναν από αυτούς που την δολοφόνησαν. Μπορείτε να μας κυνηγήσετε όσο θέλετε, μπορείτε ακόμα και να συλλάβετε κάποιους από εμάς, στην προσπάθεια σας να μας φιμώσετε… Αλλά για κάθε έναν που θα συλλαμβάνετε θα ξεπηδάνε άλλοι 3. Δεν είμαστε 5 ούτε 10 ούτε 100. Πλέον ο κάθε Έλληνας είναι Anonymous. Είμαστε εκατομμύρια απέναντι σε σας τους 300 και σε αυτό τον πόλεμο τα δακρυγόνα σας δεν θα σας βοηθήσουν.

Κατοχική Κυβέρνηση της Ελλάδας,

Αυτές τις μέρες πρόκειται να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο που θα είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Έλληνα. Ένα νομοσχέδιο που παραδίδει την χώρα ολοκληρωτικά σε κατοχή. Που θα φέρει την χώρα και τον λαό της στην απόλυτη εξαθλίωση. Δεν θα επιτρέψουμε να εξαθλιώσετε άλλο τον Ελληνικό λαό. Απαιτούμε την άμεση παραίτησή σας, και την διενέργεια εκλογών. Απαιτούμε να μην πληρωθεί ούτε ένα ευρώ στους τοκογλύφους «φίλους» σας. Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν μόνο ένα μικρό δείγμα για το τι είμαστε ικανοί να κάνουμε.
Aκόμα δεν έχετε δει την πλήρη οργή των Anonymous.

Για κάθε ένα άρθρο του νομοσχεδίου της ντροπής που θα ψηφίζετε, εμείς θα κλείνουμε το σύστημα και μιας Εφορίας διαγράφοντας τα χρέη των Ελλήνων πολιτών. Χρέη τα οποία φασιστικά τους επιβάλλατε να πληρώσουν.

Μπορεί στις διαδηλώσεις των Ελλήνων να τους αντιμετωπίζετε με απίστευτη βία, χτυπώντας ανεξέλεγκτα, αλλά το Ίντερνετ είναι το δικό μας πεδίο. Και τον αγαπάμε αυτόν τον πόλεμο. Είμαστε πολλοί και θα είμαστε σύντομοι.

Πολίτες της Ελλάδας, οι Anonymous τώρα πολεμάνε στο πλευρό σας…

 

 [Δημοσιεύθηκε στην Αυγή της 4ης Μαρτίου 2012]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση