Παράδοξα εύπλαστες εικόνες

Η καταγωγή τελικά έδρασε ως μοίρα: Ο Γεώργιος Παπανδρέου θριάμβευσε. Μετά από ποικίλες περιπέτειες της δημόσιάς του εικόνας, όπως μεσολαβήθηκε από τα ΜΜΕ επί πεντέμισι χρόνια τώρα: Ο Παπανδρέου μεταβλήθηκε από μεγάλη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ, νεωτεριστή πολιτικό και συνεχιστή του θρύλου των Παπανδρέου, σε ηττοπαθή μετριότητα. Λοιδορήθηκε ως ανίκανος, μέτριος, ασυνάρτητος, αμερικανός, κρυπτοσημιτικός κοκ. Μετά, ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι, ύστερα από μια, τέλος πάντων, όχι ιδιαίτερα συγκλονιστική παρουσία στην ΔΕΘ (μάλλον υπνωτική όπως οι περισσότερες παρόμοιες ομιλίες πολιτικών αρχηγών) άρχισε να μεταμορφώνεται στη μιντιακή εικονογραφία, σε αρχάγγελο της κάθαρσης, συγκροτημένο πολιτικό, πάλι ξανά-μανά νεωτεριστή και ρηξικέλευθο, ου μην και στην τελευταία ελπίδα της φτωχολογιάς να δει άσπρη ημέρα και της πατρίδας μας να επιπλεύσει μέσα στον κατακλυσμό της Παγκόσμιας Κρίσης.

Ισχυρίζομαι ότι καμία από τις εικόνες αυτές δεν ήταν ακριβής, καμία δεν μιλούσε για κάποιο υπαρκτό πολιτικό πρόσωπο. Η εικόνα του Παπανδρέου χειραγωγήθηκε έτσι κι αλλιώς, θετικά και αρνητικά, προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος στόχος. Υποθέτω. Στόχος που έχει να κάνει με τα ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους και όχι με την καταγραφή της πραγματικότητας- ίσως και δευτερευόντως με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του επιτελείου του στην τελευταία αυτή περίοδο.

Έχει ενδιαφέρον, μετά το πέρας της σεμνής αυτής εκλογικής τελετής και την ανάδειξη του καινούριου ισχυρού πρωθυπουργού, η ανασκόπηση της πορείας αυτής, η αναζήτηση και τα ερωτήματα σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν στα προβεβλημένα μανιοκαταθλιπτικά αυτά σκαμπανεβάσματα, στην έναρξη και τον τερματισμό τους. Αποτελεί σχολείο πιστεύω για την μελέτη της κατασκευής της δημόσιας εικονογραφίας και των δημόσιων εντυπώσεων η περίπτωση της σχέσης του νέου πρωθυπουργού με τα ΜΜΕ, αλλά και πανεπιστήμιο για τους μηχανισμούς επηρεασμού της πολιτικής από ιδιωτικά συμφέροντα. Είμαι βέβαιος πως η διελκυστίνδα αυτή πρόκειται να συνεχιστεί σε κάποια μορφή και στο εγγύς μέλλον. Είμαι επίσης βέβαιος πως τα προβλήματα που υπάρχουν θα είναι αδύνατον σε πολύ λίγο καιρό να λυθούν έστω και κατ’ ελάχιστον στο πεδίο της επικοινωνίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση