Λίγο πριν μπει μπροστά το LHC

Καθώς αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή την πρώτη δοκιμή στο LHC - εδώ ζωντανό webcast από το CERN (πάω στοίχημα ότι δεν θα τα καταφέρετε σήμερα λόγω της μαζικότητας της παρακολούθησης) - μερικά στοιχεία. Τονίζω δοκιμή: καμία σύγκρουση δεν θα γίνει σήμερα, βόλτα θα βγάλουν τα πρωτόνια να μάθουν την διαδρομή :-b. Οι Ρώσοι που δεν είναι των προεορτίων, δημοσιεύουν την σωστή ημερομηνία που θα πρέπει να φοβούνται οι δεισιδαίμονες: 21 Οκτωβρίου 2008 - και πάλι, αν δεν κάνω λάθος η πλήρης ισχύς του πειράματος δεν θα επιτευχθεί αμέσως (του χρόνου λέει οι Τάιμς).

Αντί να σας μπερδέψω για το τι κάνει το LHC, σας παραπέμπω σε σχετικό ραπ βιντεοκλίπ, που θα λύσει τις περισσότερες απορίες σας, ανοίγοντας μια νέα εποχή για την μεθοδολογία των επιστημονικών διαλέξεων:



Γενικά, όπως είπαμε η σημερινή ημέρα είναι περισσότερο συμβολική, και αφορμή για πάρτι, δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις σωματιδίων, άρα δεν θα "κινδυνέψουμε". Μπορείτε να παρακολουθείτε την κατάσταση της καταστροφής του κόσμου, στο hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com.

Live blogging, στο Cosmic Variance, και στο US LHC.

Το σάιτ του CERN
για το γεγονός. Big Bang Week στο BBC (αν και η ιδέα ότι θα "αναπαραχθούν οι συνθήκες του Big Bang" είναι παραπλανητική)

Ψύχραιμη εξήγηση του γιατί δεν θα καταστραφεί η Γη: 1, 2. (Πάντως το Boing Boing παραθέτει την εξής δήλωση σχετικού επιστήμονα: "Κοίτα υπάρχει μια πιθανότητα 10^-19 να συμβεί και η πιθανότητα να εξαϋλωθείς ξαφνικά ενώ ξυρίζεσαι είναι 10^-11')
Από το Μαύρο-Όχι Άλλο Κάρβουνο μια γενική εικόνα της διαδικασίας.
Ο Χώκινγκ βάζει στοίχημα πως δεν θα βρεθεί το Χίγκς (με τίτλο που διεκδικεί βραβείο ανακρίβειας). Σχετικά με το μποζόνιο Higgs.

Τέλος σημειώνω προς αποφυγή παρεξηγήσεως ότι το μποζόνιο δεν προέρχεται από το Μπόζο, αλλά από τον Satyendra Nath Bose (προφέρεται Μπος).

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Ποιός σου είπε ότι δε θα καταστραφεί η γη;
Με τόση ρύπανση υπερκατανάλωση, υπερπαραγωγή ενέργειας και συσσώρευση σκουπιδιών και θερμότητας εγώ το έχω σίγουρο... :(
Ο χρήστης Θανάσημος είπε…
ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΗ ανάρτηση!!!

Δεν έχω τι άλλο να πω!!!

Εύγε!!!

Αν μου επιτρέπεις να συμπληρώσω κάτι στις εξαιρετικές σου πληροφορίες: http://panosz.wordpress.com/2008/09/10/tinos/#comment-43682

Στο τέλος του παραπάνω λινκ θα βρεις μια ακόμα πληροφορία που σου ξέφυγε και ίσως (ίσως λέμε...) να σου φανεί χρήσιμη... :-p

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση