Κοινοβουλευτικός έλεγχος από διαδικτύου

Με δεδομένο ότι τα ηλεκτρονικά μέσα (με εξαίρεση το κανάλι της βουλής) δεν ασχολούνται με τετριμμένα πράγματα όπως οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι ερωτήσεις και τα νομοσχέδια, θα μπορούσε κανείς να προσπαθήσει να μάθει για την δραστηριότητα των κομμάτων διαδικτυακά.

Το ίδιο το σάιτ της Βουλής είναι δύσχρηστο, κακά οργανωμένο και συνεπώς χαοτικό. Οι πληροφορίες και η ενημέρωση που θα ενδιέφεραν κάποιον βρίσκονται εδώ, όπου περιλαμβάνονται και τα Πρακτικά των συνεδριάσεων (χωρίς θεματική κατηγοριοποίηση και παραπέμποντας σε τεράστια αρχεία κειμένων χωρίς καν anchors), ενώ η καλύτερη σχετικά παρουσίαση υπάρχει στα Νομοσχέδια, όπου όμως δεν υπάρχουν επαρκή περιγραφικά πεδία (π.χ. κόμμα που καταθέτει, σύνοψη της αιτιολογικής έκθεσης, ψηφοφορία σε περίπτωση ψηφισθέντα νόμου κοκ) και πρέπει να φτάσει κανείς να ανοίξει τα σχετικά pdf για να πάρει χαμπάρι περί τίνος πρόκειται.

Έξω από τον ιστοχώρο της Βουλής, τα πράγματα είναι σχετικά λίγα:

Πρώτος σταθμός το "στης Βουλής τα Έδρανα", "βήμα πληροφόρησης και διαλόγου του κοινοβουλευτικών συντακτών", το οποίο προσφέρει ενημέρωση και συστηματικές παρουσιάσεις θεμάτων σχετικών με την Βουλή. Χρησιμότατος είναι ο κατάλογος των σάιτ των βουλευτών που δημοσίευσε πρόσφατα, όπου υποθέτει κανείς μπορεί να μάθει ο πολίτης σχετικά με την προσωπική νομοθετική δραστηριότητα κάθε βουλευτή.

Δύο κόμματα του κοινοβουλίου παρουσιάζουν την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα διακριτά και αναλυτικά: πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ τα περιγραφικά πεδία και η θεματική επεξεργασία είναι ανύπαρκτα, αλλά τουλάχιστον μαθαίνει κανείς τα θέματα με τα οποία έχει καταπιαστεί κάθε κόμμα στην βουλή. Υπο κατασκευή είναι και οι αντίστοιχες σελίδες του ΛΑΟΣ (χρησιμοποιούν τα καταραμένα frames, οπότε δεν έχει νόημα η άμεση παραπομπή - είναι > βουλή > ερωτήσεις βουλευτών). Δεν κατόρθωσα να βρω αντίστοιχες σελίδες της ΝΔ ή του ΚΚΕ. Αν υπάρχουν και μου διέφυγαν ας τις παραθέσει κάποιος στα σχόλια για να τις προσθέσω στην ανάρτηση.

Ακόμα και η απλή ανάγνωση τίτλων δίνει μια ιδέα του όγκου και της θεματολογίας της κοινοβουλευτικής δουλειάς των κομμάτων (ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ όπου παρατίθενται στον κατάλογο οι τίτλοι και όχι οι ερωτώντες). Μικρή περιήγηση έδειξε ότι για το θέμα της προστασίας των καταναλωτών από τις τράπεζες π.χ. (για το οποίο ξεκίνησε τον αγώνα ο Old Boy), υπάρχουν ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο από το ΠΑΣΟΚ και μία επίκαιρη ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανόν και άλλα... Γενικά από την βουλή περνάνε πολλά θέματα γενικού και τοπικού ενδιαφέροντος τα οποία δεν φτάνουν ως τα μέσα - και τα οποία είναι πιθανόν να αποτελέσουν αρχικό μπούσουλα για όσους θέλουν να "σηκώσουν" ένα θέμα διαδικτυακά π.χ.

Σχόλια

Ο χρήστης Αθήναιος είπε…
Ανάλογο "έλεγχο" μέσω διαδικτύου είχαν επιχειρήσει πριν από λίγο καιρό ο Φώτης Περλικός και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος από το e-rooster.

Το σχετικό αποτέλεσμα εδώ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
des edo ιδέα
kai edo ιδέα
kai edo ιδέα
mediakos eleghos
another ρεβολουσιον
opios thelei symetexei
Ο χρήστης Διαγόρας ο Μήλιος είπε…
Τι καλά που θα'ταν, ε; Ίσως σε είκοσι χρόνια από τώρα να μας το επιβάλλει η Ε.Ε. (γιατί από μόνοι μας εμείς εδώ δεν κάνουμε τέτοια πράματα.)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αποκωδικοποιήσεις....: σιωπής, ψυχής, θρησκειών, μυθολογιών,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση