Η Λίστα

Γενικά δεν είμαι της προώθησης Δελτίων Τύπου, μερικές φορές όμως το αντικείμενο που παρουσιάζεται έχει τόσο ενδιαφέρον, ώστε νιώθω το καθήκον να το προβάλλω.

Από την 1η Μπιενάλε της Αθήνας / Destroy Athens, έλαβα λοιπόν το παρακάτω Δελτίο Τύπου σχετικά με ένα έργο που αφορά πιστεύω όλη την ΕΕ. Πρόκειται για την Λίστα, που είναι ακριβώς αυτό που λέει: Μια απλή λίστα με τα ονόματα των νεκρών εκείνων που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να μπουν στο "Φρούριο Ευρώπη" από το 1993. Τέτοιες υπομνήσεις εν εξελίξει δραμάτων είναι καλό να έχουν κάποια προβολή, πόσο μάλλον που υποψιάζομαι πως ένας όχι μικρός αριθμός ανθρώπων στην λίστα πνίγηκε, ανατινάχθηκε ή πάγωσε μέχρι θανάτου σε δικό μας εθνικό χώρο. Είναι επίσης μια υπόμνηση για το παράλογο της σημερινής κατανομής πλούτου, κατά την γνώμη μου, κατανομή γέννημα της αποικιοκρατίας και κατανομή από την οποία ωφελούμαστε (σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας φυσικά) όλοι εμείς εδώ.

Το Δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00, στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α., η Μπιενάλε της Αθήνας και η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» διοργανώνουν εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί το έργο των Banu Cennetoglu και Huib Haye van der Werf, «Η λίστα», με το οποίο οι καλλιτέχνες συμμετέχουν στην 1η Μπιενάλε της Αθήνας 2007 Destroy Athens.

«Η λίστα» είναι ακριβώς ένας κατάλογος των 8.855 τεκμηριωμένων θανάτων ανθρώπων που προσπάθησαν να διασχίσουν ως μετανάστες και παρανόμως, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το χρονικό διάστημα 1993 - 2007, βασισμένη σε στοιχεία της οργάνωσης UNITED for intercultural action.

Το έργο θα παρουσιάσουν η Μπανού Τσενέτογλου, ο δημοσιογράφος των «ΝΕΩΝ» κ. Μιχάλης Μητσός, οι επιμελητές της 1ης Μπιενάλε της Αθήνας Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio και Αυγουστίνος Ζενάκος, ενώ θα παραστούν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στη συνέχεια, το έργο θα δημοσιευτεί στην πλήρη μορφή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στο φύλλο της 28ης Σεπτεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που ένα έργο τέχνης εκτίθεται στο κοινό μέσω της δημοσίευσής του σε μία εφημερίδα.

«Η λίστα» είναι ένα από τα 58 έργα που απαρτίζουν την έκθεση Destroy Athens, η οποία φιλοξενείται στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, ως τις 18 Νοεμβρίου 2007.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, 19.00

Αίθουσα Ε.Σ.Η.Ε.Α., Ακαδημίας 20, Αθήνα

Πληροφορίες: 210 5232222, www.athensbiennial.org

Σχόλια

Ο χρήστης Αθήναιος είπε…
Κάπου πήρε το μάτι μου ότι κάποιοι Τυνήσιοι ψαράδες, έχουν προσαχθεί σε δίκη, επειδή ανέβασαν στις βάρκες τους κάποιους λαθρομετανάστες και δεν τους άφησαν να πνιγούν...
Πριν από χρόνια ο Γκυ Σορμάν είχε δημοσιεύσει ένα βιβλίο στο οποίο ανέπτυσσε τους λόγους που υποστήριζε το άνοιγμα των συνόρων και τη νομιμοποίηση της χρήσης ουσιών. Εκεί λοιπόν, αποδείκνυε πόσο κερδοφόρα επιχείρηση, είναι για το κράτος της καταστολής ο ασφυκτικός έλεγχος της μετανάστευσης.

Τέλος πάντων, μόλις διαβάσεις τα πρώτα δέκα ονόματα "Η Λίστα" σε πλακώνει σα μάρμαρο.
Ο χρήστης spirosvii είπε…
Παράπλευρες απώλειες? Τα καθίκια του κερατά!
Ο χρήστης Μαύρο πρόβατο είπε…
+1 -εντός των τειχών...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η είσοδος μεταναστών δεν είναι τόσο απλό πράγμα ώστε ο συναισθηματισμός να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης.
Ο χρήστης Rodia είπε…
...ακόμα κι αν γλιτώσουν οι φουκαράδες, μόνο το 1% των μεταναστών παίρνει την ελληνική υπηκοότητα. Είμαστε τελευταίοι στη λίστα των χωρών της ΕΕ στο θέμα της έγκρισης της υπηκοότητας και πρώτοι στη λίστα των απελάσεων...
Αυτοί είμαστε. Χάλια.

-->> κι αλλες λιστες:
http://www.the-list.info/thumnails.html
Ο χρήστης MenieK είπε…
Η λίστα είναι όντως ψυχοπλακωτική μετά από κάποια ονόματα, ωστόσο (κατά την ταπεινή μου γνώμη) (καλή) τέχνη δεν είναι. Για να μην παρεξηγηθώ δεν ανήκω στους εστέτ (με την οσκαρουαϊλντική έννοια του όρου) ή τους ντανταϊστές που πρεσβεύουν ότι η τέχνη αφορά μόνο στον εαυτό της, αλλά θεωρώ ότι πρέπει πρώτα να έιναι αισθητικά και θεματικά άρτια και μετά να προσπαθεί να ενεργοποιεί τα άτομα και να ξυπνά συνειδήσεις. Σχετικοάσχετο (καθώς το θέμα του ποστ δεν είναι η τέχνη ούτε η συγκεκριμένη εκδήλωση), αλλά όλη η biennale ήταν μια απογοήτευση για μένα
ΡΟΔΙΑ,

ΗΡΕΜΗΣΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ.

ΜΑΖΕΨΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΔΩ - ΓΙΝΑΜΕ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση