Να σε κάψω Ζαχάρω να σ' αλείψω επενδύσεις;

Διακόπτουμε την εν εξελίξει συνέντευξή μας για να βάλουμε μερικά πράγματα σε μια σειρά:

Σημείον πρώτον: Έγραφε η Καθημερινή στις 2 Σεπτεμβρίου τα εξής:

Σατανική σύμπτωση ή στοιχείο που εξηγεί πολλά; Το σίγουρο είναι ότι οι περιοχές που κάηκαν τις τελευταίες ημέρες στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας, μαζί με εκείνες των νομών Αχαΐας και Κορινθίας που έγιναν στάχτη τον Ιούλιο, είχαν μόλις μπει στο πρόγραμμα κτηματογράφησης και σύντομα θα είχαν οριοθετηθεί αμετάκλητα δάση και δασικές εκτάσεις. Με λίγα λόγια, όσοι εποφθαλμιούσαν δασικές και δημόσιες γαίες είχαν φέτος το καλοκαίρι την τελευταία ευκαιρία για να σβήσουν τα ίχνη των δασών...

Συγκεκριμένα, στις 10 Μαΐου η Κτηματολόγιο Α.Ε. προκήρυξε διαγωνισμό για έξι συμβάσεις, με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών για την οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων (οι μελέτες θα πρέπει να παραδοθούν 13 μήνες μετά την ανάληψη των έργων). Μία απ’ αυτές τις συμβάσεις, η υπ’ αριθμόν 6, προβλέπει την οριοθέτηση 22.885.000 (κατ’ εκτίμηση) στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων, με προϋπολογισμό 1.648.466, 25 ευρώ, στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας, καθώς και στην Κρήτη και στο Αιγαίο. Στη σύμβαση υπ’ αριθμόν 5 προβλέπεται η οριοθέτηση των δασών του νομού Εύβοιας, μαζί με άλλους νομούς της Στερεάς.


Το patranews.gr έγραφε στις 28/08/2007, σε ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή της Ηλείας, πως:

Είναι φανερό ότι το τελευταίο καιρό, γίνονταν κινήσεις ώστε να υπάρχει τεράστια τουριστική επένδυση στην περιοχή. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες που μιλούν για προσπάθεια δημιουργίας στην περιοχή του Καϊάφα και της Ζαχάρω τεράστιων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με γήπεδα γκολφ, ιαματικά λουτρά, spa, κλπ., που θα έδιναν μια νέα πνοή στην περιοχή, καθιστώντας την προορισμό παγκοσμίου ενδιαφέροντος, απογειώνοντας την τοπική οικονομία...

...Το ξέσπασμα των τεράστιων πυρκαγιών όμως λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη των επενδυτών, γεννά από μόνο του ερωτηματικά:

-Μήπως κάποιοι προσπάθησαν με τον τρόπο αυτό να ανατρέψουν όλο τον σχεδιασμό και τις προσπάθειες που έγιναν;

- Μήπως υπάρχει «δάκτυλος» ανταγωνιστών, που θα ήθελαν οι ίδιοι να επενδύσουν στην περιοχή;

- Μήπως κάποιες άλλες χώρες ενοχλήθηκαν από τις κινήσεις προσέλκυσης περισσότερων τουριστών στην περιοχή;

- Μήπως οι φωτιές, διευκολύνουν τα επιχειρηματικά σχέδια κάποιων;

- Ή μήπως ήταν απλώς μια μεγάλη σύμπτωση;

Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν, καθώς πλέον τα δεδομένα για το Νομό Ηλείας έχουν αλλάξει δραματικά και οι συνέπειες για ολόκληρη την Ελλάδα από τις αλλαγές αυτές, θα είναι επίσης δραματικές, αν δεν παρθούν άμεσα αποφάσεις για την επόμενη ημέρα...


Τρίτο στοιχείο: Στο "Έθνος" της 4ης Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Ζαχάρως διατύπωσε ένα αίτημα:

Ο δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος εκτιμά ότι παρά το μέγεθος της καταστροφής, η Ηλεία μπορεί να επανακάμψει ως τουριστικός πόλος έλξης, αρκεί να ληφθούν μέτρα από την πλευρά της πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση...

...Ο κ. Χρονόπουλος συμπληρώνει ότι αυτή η δυσάρεστη συγκυρία πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για την κατασκευή μεγαλύτερων ξενοδοχειακών μονάδων στη Ζαχάρω.

«Ζητούμε από την ΚΕΔ να μας παραχωρήσει τα δημόσια κτήματα, τα οποία έχουν έκταση 2.700 στρέμματα. Σκοπεύουμε να μετατρέψουμε τα κτήματα αυτά σε μεγάλες τουριστικές μονάδες που θα βοηθήσουν πολύ στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής» καταλήγει.


Ο ίδιος δήμαρχος τον περασμένο Ιούλιο κατακεραύνωνε όσους είχαν επιφυλάξεις για τα σχέδια "τουριστικής ανάπτυξης" της λιμνοθάλασσας (που θέλανε να την περάσουν για λίμνη) του Καϊάφα:

...ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος σε συνέντευξή του στα τοπικά ΜΜΕ κατηγόρησε ευθέως του βουλευτές Τάκη Αντωνακόπουλο, Γιάννη Κουτσούκο, Κρινιώ Κανελλόπούλου και Γιώργο Κοντογιάννη ότι «φρενάρουν» με την στάση τους την επένδυση , ότι δεν συμφώνησαν να υπογράψουν την ειδική τροπολογία για την νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση και ότι «παίζουν σε πολλά ταμπλό».
Αντίθετα έδωσε εύσημα στους βουλευτές Δημήτρη Γεωργακόπουλο και Παναγιώτη Αδραχτά οι οποίοι όπως ανέφερε «…είπαν φέρτε τώρα να την υπογράψουμε...»


Παρακάτω, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται, προφητικά δυστυχώς, πως "το ζήτημα αναμένεται σύντομα να λάβει διαστάσεις και μάλιστα σε πανελλήνιο επίπεδο καθώς αναμένονται αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο και σε οικολογικό...". Αποδείχθηκε πως προκάλεσε αντιδράσεις και στο εμπρηστικό επίπεδο τελικά...

Έτσι, όταν προχθές, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ανακοίνωνε σε Δελτίο Τύπου της την "Προγραμματική" της "συμφωνία με τον Δήμο Ζαχάρως" που αφορά:

στην ταχεία ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων σε δημόσιο ακίνητο συνολικής έκτασης 2.593.041,80 μ² και στη σύνταξη προγράμματος αξιοποίησης 780 ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.


...άρχισαν να δένουν τα κομμάτια του παζλ. Η ΚΕΔ αναφέρει επίσης πως:

Το 75% των εσόδων που θα προκύψουν από τις εκμεταλλεύσεις αυτές θα αποδίδονται στο Δήμο Ζαχάρως. Ο Δήμος, με τη διαχείριση των επενδύσεων αυτών, στοχεύει στη βελτίωση και ενδυνάμωση της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης, μέσω της δημιουργίας τουριστικών εγκαταστάσεων υψηλής ποιότητας και χώρων αναψυχής...


ενώ όλα αυτά "είναι αποτέλεσμα της άμεσης αντίδρασης και ενδιαφέροντος του Δημοσίου για τις πληγείσες περιοχές και τους κατοίκους τους" - το οποίο δημόσιο προχωρά και τα σχέδια "αξιοποίησης" της περιοχής χωρίς πολλούς περιβαλλοντικούς και άλλους περιορισμούς, αλλά και ψηφοθηρεί για το κυβερνών κόμμα. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια δηλαδή. (Σημειώνω πως η είδηση υπάρχει και στο in και στο euro2day όπου όμως -όπως παντού όπου έχω δει εκτός από το ΑΠΕ- δεν αναφέρεται πως η παρουσιαζόμενη είδηση είναι σύντμηση / παράφραση του Δελτίου Τύπου της ΚΕΔ. Αυτή η πάγια δημοσιογραφική πρακτική είναι λίγο υποτιμητική για τον αναγνώστη, έτσι;...)

Τα συμπεράσματα γενικά και ειδικά δικά σας. Εγώ ένα μόνο ερώτημα έχω προς τους κατοίκους της Ζαχάρως, όσους είναι της ίδιας λογικής με τον δήμαρχό τους: είναι κατανοητό ότι οι πυρκαγιές και η εντατική "αξιοποίηση", είναι πιθανότατα συνδεδεμένες; Είναι κατανοητό πως οι προσπάθειες παράκαμψης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, συσχετίζονται τελικά με πιο "δραστικές" λύσεις; Υπάρχει κανείς που να θεωρεί ότι δεν συνδέονται οι πολυετείς προσπάθειες να "ξεπεραστούν" τα εμπόδια για την "αξιοποίηση" της περιοχής με τις πυρκαγιές, ή/και την μετά τις πυρκαγιές εκμετάλλευσή τους;

Τελειώνω υπενθυμίζοντας πως ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης είχε διατυπώσει σαφώς την κυρίαρχη αντίληψη για το περιβάλλον μεταξύ των πολιτικών ελίτ της χώρας, δηλώνοντας ευθαρσώς τον Ιανουάριο του 2006 πως:

"Θα πρέπει να δούμε πώς η προστασία του περιβάλλοντος θα εφαρμόζεται με έναν τρόπο φιλικό προς τις επενδύσεις. Οι επενδύσεις είναι το βασικό ζητούμενο στη νέα εποχή."


Τα συμπεράσματα δικά σας, επαναλαμβάνω, δικά σας...

ΥΓ: Αν η είδηση δεν είναι κάποιου είδους "παρερμηνεία" της Αυγής, αν δηλαδή όντως πέντε βουλευτές Υπ. Αττικής του ΠΑΣΟΚ, διαμαρτυρήθηκαν για την ένταξη στην ζώνη προστασίας της Πάρνηθας και σημαντικών περιδασικών εκτάσεων (προφανώς υπερασπιζόμενοι συμφέροντα ψηφοφόρων τους), δύο μήνες μόλις μετά την καταστροφή του δρυμού, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα (σε συνδυασμό με τα παραπάνω) πως α. το πολιτικό προσωπικό των δύο "κομμάτων εξουσίας" δεν θα δώσει ποτέ προτεραιότητα σε θέματα περιβάλλοντος β. για μεγάλο μέρος των Ελλήνων ιδιοκτητών κάθε μεγέθους η εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας τους είναι σαφώς σπουδαιότερο ζήτημα από την προστασία ενός δημόσιου αγαθού (και εμμέσως και της ίδιας τους της υγείας) και γ. πως σε πολύ λίγο καιρό θα επιστρέψουμε πλήρως, ανοιχτά και ανερυθρίαστα στο business (εις βάρος του περιβάλλοντος) as usual, ειδικά αν δεν αποδοκιμαστούν εμπράκτως, σε τρεις μέρες, οι γνωστοί φορείς τέτοιων αντιλήψεων και ειδικότερα ακόμα αν οι οι κινητοποιήσεις του καλοκαιριού δεν συνεχιστούν με οιαδήποτε κυβέρνηση και να προκύψει.

ΥΓ2: Επί του θέματος γράφει ο Μάκης Νοδαρός στο ιστολόγιό του, και αναφέρει και τις αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

ΥΓ3: Αναλυτικότερα για το θέμα στην σημερινή Ελευθεροτυπία.
Μεταξύ πολλών άλλων η εφημερίδα σημειώνει πως:

Η περιοχή [που παραχωρείται] βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Χρυσοχωρίου, το οποίο στην τελευταία πυρκαγιά επλήγη καίρια με πολλά σπίτια κατεστραμμένα και ανθρώπινα θύματα. Δίπλα ακριβώς στο Χρυσοχώρι βρίσκεται και ο οικισμός Παλιοχώρι, από τον οποίο ελέχθη ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά που στη συνέχεια οδηγήθηκε προς τα χωριά Αρτέμιδα, Μάκιστο, Σμέρνα, την πόλη της Ζαχάρως και κατέστρεψε το δασωμένο όρος Λαπίθας και το δάσος της λίμνης Καϊάφα.

Σχόλια

Ο χρήστης ΠΡΕΖΑ TV είπε…
Με αλλα λογια...ποιος εβαλε τις φωτιες;;;;
Ο χρήστης talos είπε…
Έλα μου ντε...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στη www.press-bank.gr θα βρείτε πολλάκαι για τη Ζαχάρω κι άλλα ζαχαρωτά...για τον Υμηττό!

ΔΥΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣEIΣ ΤΗΣ Ε.Δ.Μ.

1η:

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΑΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ...

Καλούμε όλους τους δημοσιογράφους, της τελευταίας 50/ετίας, ανεξαρτήτου ειδικότητας, να μας στείλουν το καλλίτερό ρεπορτάζ της σταδιοδρομίας τους. Όλοι οι δημοσιογράφοι, ή σχεδόν όλοι έχουν πολλά και σημαντικά SCOOP, τα οποία εν τούτοις πέφτουν στη λησμονιά, αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή τους.

Η Ε.Δ.Μ. θεωρώντας ότι αυτές οι δημοσιογραφικές επιτυχίες, έχουν παίξει σφραγιστικό ρόλο στις εξελίξεις του Δημοσίου βίου, αποφάσισε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 1.9.2007, να συγκεντρώσει όλο αυτό το αφανές υλικό και να το καταθέσει με ειδικές εκδόσεις σε τόμο ή σε τόμους. Πρόκειται για πρωτοβουλία με ιστορικές αλλά και ερευνητικές-διδακτικές προεκτάσεις.

Παρακαλούμε τους συναδέλφους από όλη τη χώρα και από κάθε Μ.Μ.Ε να σπεύσουν να μας στείλουν το δικό τους ρεπορτάζ- SCOOP, που θεωρούν ως το κορυφαίο της καριέρας τους.

Αντιλαμβανόμενοι τις διαστάσεις αυτής της συνθετικής προσπάθειας, είμαστε βέβαιοι ότι θα συντρέξετε την προσπάθεια.

Εκείνο που θα θέλαμε στη φάση αυτή είναι τα εξής απλά:

1) Το πλήρες δικό σας ρεπορτάζ ή άρθρο που έκανε αίσθηση στην εποχή της δημοσιοποίησής του. Αναφερόμαστε και στο άρθρο, -ή και στο σκίτσο –γελοιογραφία, φωτογραφία ακόμη διότι ως γνωστόν πολλά άρθρα, φωτογραφίες ή γελοιογραφίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημοσιογραφία. Σας θυμίζουμε τον Γ. Βλάχο ιδρυτή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, συνεχίζει να μνημονεύεται για την περίφημη ανοικτή επιστολή του προς τον Χίτλερ ή τον σκιτσογράφο Φωκ. Δημητριάδη… για το… πράσινο κατσίκι του!

2) Το προς αποστολήν υλικό σας θα είναι ευκταίο να σταλεί με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά αν αυτό είναι αδύνατον… τότε και οι φωτοτυπίες είναι αποδεκτές.

3) Για λόγους προστασίας του αρχείου σας, αποφύγετε να μας στέλνετε φωτογραφικό υλικό με το κλασσικό ταχυδρομείο, ενώ μπορείτε να τις στείλετε με e-mail… καταφεύγοντας σε κάποιον φίλο που ξέρει.

4) Το υλικό σας πρέπει να συνοδεύεται από βιογραφικό σας και φωτογραφία σας-κεφάλι . Αν έχετε κι άλλες επιτυχίες, το και πιθανότερο , μπορείτε αυτές να τις μνημονεύσετε στο βιογραφικό σας σημείωμα.

Αυτά προς το παρόν και σας ευχαριστούμε για την εκ προοιμίου ανταπόκρισή σας. Η ηλεκτρονική αυτή εφημερίδα www.press-bank.gr θα παρακολουθεί και θα σας ενημερώνει για τις εξελίξεις για το έργο: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ…

Για όποια άλλη διευκρίνιση, μπορείτε να απευθύνεστε στο info@press-bank.gr

Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

2η:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Μ.

Η Εταιρία Δημοσιογραφικών Μελετών διοργανώνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Τύπου το Α! ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΡΕΠΟΡΤΕΡ.

Οι ελεύθεροι ρεπόρτερς του Ελληνικού Τύπου, μόλις πριν λίγα χρόνια , εθεωρούντο … ως …τσόντα στον Τύπο. Παρακατιανοί. Σήμερα αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του. Πάντα ήσαν έτσι , αλλά λόγω μερικών αδαών εν …Ελλάδι, τους είχαν ως συμπλήρωμα … Σήμερα ο ελεύθερος ρεπόρτερ είναι ο κορυφαίος του ρεπορτάζ και της δημοσιογραφίας γενικώς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο!

Το συμπόσιο που διοργανώνει η Ε.Δ.Μ θα καταδείξει την καταλυτική σημασία του ρόλου του ελεύθερου ρεπόρτερ στα σημερινά Μ.Μ.Ε.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ κάθε ελεύθερο ρεπόρτερ να δώσει το παρόν του στην εκδήλωση αυτή που για πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα.

Όσοι δε επιθυμούν να είναι ομιλητές με αντικείμενο το ελεύθερο ρεπορτάζ, το μπορούν ,αρκεί να μας στείλουν την ομιλία τους έως τις 25 Νοεμβρίου 2007!

Το ΣΥΜΠΟΣΙΟ συνεπικουρούν κρατικοί φορείς αλλά και ιδιωτικοί ως χορηγοί.

Οι ημερομηνίες, ο τόπος (πάντως θα είναι κοντά στην Αθήνα σε 2 θαυμάσιες περιοχές που προβληματιζόμαστε ποια από τις δύο θα επικρατήσει).

Οι σχετικές λεπτομέρειες θα τρέχουν από την σελίδα αυτή και η ενημέρωσή σας θα είναι πλήρης.

Για την εκδήλωση συμμετοχής στο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΡΕΠΟΡΤΕΡ, επικοινωνείτε με το info@press-bank.gr ή στο τηλέφωνο 22950-85644

Ως προς τα έξοδα συμμετοχής… δεν θα είναι περισσότερα από τα οικογενειακά σας έξοδα… στις εξόδους σας του Σαββατοκύριακου… Το έχουμε ρυθμίσει κι αυτό.

Το ΣΥΜΠΟΣΙΟ θα είναι μια γιορτή του ελεύθερου ρεπόρτερ…με πολλές εκπλήξεις και σασπένς.

Προς το παρόν, αν είστε ελεύθερος –και μόνο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ-, εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας… και τα υπόλοιπα θα τρέχουν από τη δημοσιογραφική αυτή ηλεκτρονική εφημερίδα, σε καθημερινή βάση.

Η Ε.Δ.Μ. ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο ακόμη…

Σας περιμένουμε κι εσάς…ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΡΕΠΟΡΤΕΡ!

και με την οικογένειά σας...

Ειδικές προσκλήσεις δεν πρόκειται να σταλούν.

ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
τινα πω..? οι κατοικοι των καμμενων εκαναν τις επιλογες τους στις εκλογες..ας τις σεβαστουμε..!!!..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση