Blogme.gr: Νάτες και οι μπλογκομηνύσεις


[credit: magicasland]

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ BLOGME...
Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι η ηλιθιότητα της βιομηχανίας μηνύσεων και αγωγών που υποβιβάζει ουσιαστικά την ελευθερία λόγου στην χώρα μας, θα έφτανε κάποια στιγμή και θα άγγιζε και τα ιστολόγια. Η τεχνολογική αμάθεια, λειτουργών της αστυνομίας και της δικαιοσύνης που χειρίζονται τέτοιες υπόθέσεις, έχει αποδειχθεί ανίκητη (π.χ 1, 2) και σε κάθε παρόμοια περίπτωση λειτουργεί με την αρχή της μεγιστοποίησης της διαπόμπευσής τους.

Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με κάτι που, ανεξάρτητα από τους λόγους που γίνεται, θίγει την ίδια την ουσία του διαδικτύου: την ποινικοποίηση όχι του περιεχομένου, αλλά του συνδέσμου προς τρίτο σάιτ μέσω μάλιστα feeds - και την δίωξη εναντίον όχι καν του διαχειριστή του ιστολογίου αλλά του παρόχου της υπηρεσίας ιστολόγησης. Το φαινόμενο δεν είναι παγκόσμια πρωτοφανές (αλλά η διαδικασία του αυτοφόρου για τέτοιου είδους "εγκλήματα" νομίζω πως είναι), και άθελά τους, οι διωκτικές αρχές (και το ατεχνολόγητο δημόσιο πρόσωπο που υπέβαλε την μήνυση), μπλέκουν την χώρα στον τεράστιο πόλεμο εναντίον της ελευθερίας του λόγου στον ίντερνετ που έχει ξεκινήσει από πολλά μέτωπα. Το ζήτημα λοιπόν είναι α. να διασφαλιστεί η αθώωση του ιδιοκτήτη του blogme.gr και β. να απαντήσει με αγωγές για διαφυγόντα κέρδη, ψευδή καταμήνυση κοκ. με στόχο μια όσο το δυνατόν πιο μεγάλη αποζημίωση, που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για υποψήφιους μελλοντικούς μηνυτές.

Επικουρικά προς αυτόν το σκοπό, θα πρότεινα την δημιουργία μιας "διακήρυξης", που θα συλλέξει υπογραφές, γραμμένης και από νομικούς που να έχουν υπόψη και την διεθνή πρακτική, που θα επιχειρηματολογεί και θα ζητά την απαλλαγή του blogme.gr από κάθε κατηγορία, θα ψέγει την εισαγγελία για την αντίδρασή της και θα καλεί σε υποστήριξη του Αντώνη Τσιπρόπουλου. Πιθανόν να χρειαστεί κάποιο wikiboard και φόρουμ επί του θέματος.

Προς το παρόν αναδημοσιεύω εδώ τα όσα σχετικά γράφονται στο blogme.gr:

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ BLOGME
για το περιεχόμενο άλλου blog μέσα από τις σελίδες του

Μια υπόθεση διαδικτυακής λογοκρισίας, μετά την Σιγκαπούρη και την Κίνα, τώρα και στην Ελλάδα

Το Blogme.gr δέχτηκε αρκετά μηνύματα και ερωτήσεις σχετικά με την (προσωρινή) διακοπή της λειτουργίας του.
Παραθέτω τις απαντήσεις, αποφεύγοντας ωστόσο, προς το παρόν, την δημοσίευση ονομάτων και λεπτομερειών περί της υπόθεσης.
Ο Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος, η ΕΕΧΙ, τα Ελληνικά blogs και ο Διεθνής Διαδικτυακός Τύπος (ενασχολούμενος με θέματα πληροφορικής), θα ενημερωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα λεπτομερώς για το θέμα και τα πρόσωπα, έπειτα από την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Προσφάτως, δημόσιο πρόσωπο μήνυσε το Blogme.gr για δυσφήμιση και άσεμνο σατυρικό περιεχόμενο.
Το πρόσωπο αυτό σατιρίζονταν μέσα από τις σελίδες κάποιου άλλου blog, το οποίο ήταν καταχωρημένο στο directory του Blogme και στις υπηρεσίες ροής RSS. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ακολούθησαν: διαδικασία του αυτοφώρου, κατάσχεση του σκληρού δίσκου, παραμονή στο κρατητήριο και προσαγωγή στην εισαγγελία.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΝΥΣΗΣ / ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ:


Δίχως καμιά προηγούμενη ειδοποίηση από τον μηνυτή ( για λόγους διευθέτησης της υπόθεσης, εξηγήσεων τεχνικών η μή,) έλαβε στην έδρα μου, αιφνιδιαστική επίσκεψη από αστυνομικούς της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, εν παρουσία εισαγγελέα.
(Όντας υπεύθυνος διαχείρισης του Blogme, και μη έχοντας κάτι να φοβηθώ, ή να αποκρύψω, υπήρχαν δημοσιευμένα τα πλήρη στοιχεία μου- όπως και θα υπάρχουν μετά την επανέναρξη του site).
Αφού έγινε σχετική έρευνα, προανάκριση και κατάσχεση του σκληρού δίσκου, ακολούθησε σύλληψη.
Υπό τη συνοδεία των αστυνομικών οργάνων, οδηγήθηκα τέλος, στην Γενική Ασφάλεια Αθηνών ΓΑΔΑ.
Ακολουθώντας τις διαδικασίες του αυτοφώρου (αποτυπώματα , σχετική απολογία, κλπ), προωθήθηκα για την διανυκτέρευση στα κρατητήρια.
Την επόμενη ημέρα, και έπειτα από την διαδικασία της φωτογράφησης, φορώντας χειροπέδες, όπως προβλέπει η διαδικασία, οδηγήθηκα στην εισαγγελία (Ευελπιδων), οπού διατάχτηκε περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης.


ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά του internet οπού ασκήθηκε ποινική δίωξη για ένα site συλογής πληροφοριών το οποίο τεχνικά δεν είναι δυνατόν να σχετίζεται με το περιεχόμενο των κατοχυρωμένων ιστοσελίδων.
Έως σήμερα, σε καμία δημοκρατική χώρα δεν έχει υπάρξει παρόμοια δίωξη από θιγόμενο πρόσωπο, παρά μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα. Αναφορικά, ως πιο πρόσφατα παραδείγματα έχουμε την Σιγκαπούρη και την Κίνα.
Οι περιπτώσεις των μηνύσεων ωστόσο, αφορούσαν τον ίδιο τον διωκόμενο που ήταν και ο ίδιος ο διαχειριστής του blog, και όχι το μέσο συγκέντρωσης των blogs και συλλογής πληροφοριών, καθώς είναι το Blogme.

Σημειωτέων, ότι ενώ κάποιοι χρήστες των blogs εκμεταλλεύονται τις υπηρεσίες του Google ώστε με λέξεις κλειδιά να εμφανιστούν αποτελέσματα με σκοπό να σατιρίσουν η να "δυσφημήσουν" διεθνή πρόσωπα όπως ο G. Bush, Ελληνικά κόμματα και υπουργούς, κανείς εξ αυτών δεν στράφηκε εναντίων του Google και των υπηρεσιών του, διότι το σκεπτικό είναι αφελές.
Σε αντίθεση με την περίπτωση του Blogme όπου υπάρχει ένα πρωτοφανές γεγονός νομικής αντιπαράθεσης.

Ο οποιοσδήποτε μέσος χρήστης του ιντερνετ , γνωρίζει τον αυτονόητο τρόπο λειτουργίας ενός οποιουδήποτε website συλλογής πληροφοριών όπως είναι το Blogme .
Γνωρίζει ποιο είναι το αντικείμενο του, καθώς γνωρίζει ότι σκοπός του είναι να συλλέγει πληροφορίες.
Επίσης, ξέρει πως είναι αδιανόητο να ευθύνεται κάποιο ανάλογο website για περιεχόμενο που δεν υπάρχει μέσα στο ίδιο website, αλλά σε άλλες απομακρυσμένες ιστοσελίδες ή blogs, όπου δεν έχει την ευθύνη της διαχείριση και δεν συνυπογράφει.

Οποιοσδήποτε επίσης μέσος χρήστης γνωρίζει ότι η περίπτωση ενός blog (προσωπικού ηλεκτρονικού ημερολογίου),αποτελεί αυτό που λέει η ίδια η λέξη: προσωπικό ημερολόγιο, έκφρασης και ιδεών. Και που διεθνώς, διακατέχεται από τους ίδιους ιδιαίτερους "κανόνες" προσωπικής ευθύνης των περιεχομένων και της ιδιωτικής έκφρασης, που το διαφοροποιούν από την απλή ιστοσελίδα.

Πιστεύουμε ότι το οποιοδήποτε θιγόμενο πρόσωπο, εάν δεν γνωρίζει, οφείλει να διερευνήσει και να ενημερωθεί, προτού προβεί στην οποιαδήποτε ενέργεια.
Δεν είμαι υποχρεωμένος να αναπαράγω αυτή τη στιγμή τους διαδικτυακούς "κανόνες" που διακρίνουν ένα blog, και την σχέση του η όχι, με ένα site συλογής πληροφοριών όπως είναι το Blogme.
Για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, μια επίσκεψη στους όρους χρήσης ενός blog , ή της εταιρίας που το φιλοξενεί, ή του παρέχει τη δωρεάν εφαρμογή , μπορεί να του δώσει μια γρήγορη απάντηση.

Το αποτέλεσμα της επιλεκτικής αυτής ποινικής δίωξης, είναι το Blogme να γίνει το μοναδικό website συλλογής πληροφοριών, που σηκώνει το βάρος αυτής της ενέργειας, ανάμεσα στα εκατοντάδες που υπάρχουν στο Ελληνικό και παγκόσμιο ιντερνερτ. Πολλά, εκ των οποίων, εμφανίζουν με διαφόρους τρόπους, αποτελέσματα του επίμαχου blog και με υπηρεσίες αποθήκευσης.
Τη στιγμή που το επίμαχο blog υφίσταται στα μεγαλύτερα ελληνικά sites συλλογής πληροφοριών, και ενώ το blogme είναι το μόνο το οποίο μηνύθηκε, ωστόσο δεν υποστηρίζω την ποινική δίωξη και αυτών. Το blogme ακολουθώντας την διεθνή δεοντολογία που διακρίνει τα sites συλλογής πληροφοριών, δεν φέρει καμία γνώμη τόσο για το συγκεκριμένο blog, όσο και για κανένα άλλο blog, καθώς και περιεχόμενο άλλης ιστοσελίδας που δεν συνυπογράφει.



Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Η υπόθεση της μήνυσης εναντίων του Blogme συσχετίζετε άμεσα περί της ελευθερίας του τύπου και της κοινωνίας της πληροφορίας

Παραθέτουμε αποσπάσιμα από το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 131 (ΦΕΚ Α? 116/16.05.2003)Προσαρμογή στην Οδηγία 2000/31
του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με ορισμένες νομικές πτυχές των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας,
ιδίως του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην εσωτερική αγορά. (Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο).

4. Ευθύνη των μεσαζόντων παροχής υπηρεσιών.

Αρθρο 11

Απλή μετάδοση

1. Σε περίπτωση παροχής μιας υπηρεσίας της κοινωνίας της πληροφορίας συνισταμένης στη μετάδοση πληροφοριών που παρέχει ο αποδέκτης της υπηρεσίας σε ένα δίκτυο επικοινωνιών ή στην παροχή πρόσβασης στο δίκτυο επικοινωνιών, δεν υφίσταται ευθύνη του φορέα παροχής υπηρεσιών όσον αφορά τις μεταδιδόμενες πληροφορίες, υπό τους όρους ότι ο φορέας παροχής υπηρεσιών:

α) δεν αποτελεί την αφετηρία της μετάδοσης των πληροφοριών,

β) δεν επιλέγει τον αποδέκτη της μετάδοσης και

γ) δεν επιλέγει και δεν τροποποιεί τις μεταδιδόμενες πληροφορίες.

2. Οι δραστηριότητες μετάδοσης και παροχής πρόσβασης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνουν την αυτόματη, ενδιάμεση και προσωρινή αποθήκευση των μεταδιδομένων πληροφοριών, στο βαθμό που η αποθήκευση εξυπηρετεί αποκλειστικά την πραγματοποίηση της μετάδοσης στο δίκτυο επικοινωνιών και η διάρκειά της δεν υπερβαίνει το χρόνο που είναι ευλόγως απαραίτητος για τη μετάδοση.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η μήνυση η οποία μου ασκήθηκε θεωρώ ότι θίγει το κύρος και την αξιοπρέπεια μου, τόσο σε προσωπικό και οικογενειακό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η κατάσχεση του σκληρού δίσκου οδήγησε στην επαγγελματική μου κατάρρευση (μιας προσωπικής επιχείρησης επιδοτούμενης από πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ) , με ανεπανόρθωτες επαγγελματικές και οικονομικές συνέπειες. Η αξιοπιστία μου κλονίστηκε έναντι των πελατών μου.

Πιστεύοντας ότι η μήνυση εξαπολύθηκε εναντίον του blogme λόγω άγνοιας και λάθους συσχετισμού του με το επίμαχο blog, καθώς και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα που παρέχει ο νόμος στον οποιονδήποτε θιγόμενο πολίτη να στραφεί νομικά προς υπεράσπιση του , το Blogme δεν θα προβεί σε καμία νομική κίνηση εντυπωσιασμού η αμυντικού χαρακτήρα, (όπως πχ η ψευδή καταμήνυση), πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, παρά μόνο μετά το πέρας αυτής.


Δεδομένου όλων των παραπάνω γεγονότων, που αντικατοπτρίζουν την παρούσα κατάσταση, το Blogme , δεσμεύεται να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες και τα πρόσωπα της υπόθεσης στον παγκόσμιο ιστό και στα ΜΜΕ,έπειτα από την ολοκλήρωση των προανακριτικών διαδικασιών και επιφυλάσσεται να ανταπαντήσει με κάθε νόμιμη ενέργεια, μετά το πέρας της εκδίκασης, δια την αποκατάσταση του, επιθυμώντας την λύση να δώσουν τα αρμόδια δικαστήρια .

Αντώνης Τσιπρόπουλος
Υπεύθυνος διαχείρισης του Blogme


Το θέμα έχει ξεσηκώσει θύελλα την ελληνική ιστολογοσύνη.

Και μια ερώτηση: είναι δυνατόν ο μηνυτής να έχει το δικαίωμα να παραμείνει ανώνυμος; Μπορώ να κάνω ανώνυμα μήνυση; Αν όχι, δεν θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και ποστ;

Σχόλια

Ο χρήστης funEL είπε…
* φυσικά, κατά τη γνώμη μας, λίγο νοιάζει τον κ. Λιακόπουλο (εάν και εφ όσον είναι ο μηνυτής) η έκβαση της υπόθεσης στα δικαστήρια. Τον νοιάζει να βρει ΠΟΙΟΣ τον σατιρίζει... μετά έχει αυτούς άλλους τρόπους να τον εκπολιτίσει αλά Πούτιν, εκτός δικαστηρίων δυνατά και ελληνικά... πάντα κατά τη γνώμη μας φυσικά.
Ο χρήστης thas είπε…
Mich να σε ενημερώσω γι' αυτό (σε περίπτωση που δεν το είδες): Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

Πολύ καλή συγκυρία!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας στην ελληνική μπλογκόσφαιρα, όταν διάβασα τα περί blogme.gr, σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι μια απλή φάρσα. Κάνοντας για μια στιγμή μόνο τον άπιστο Θωμά είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο νέο μας ήρθε από μία πηγή και μόνο. Παρόλο που οι λόγοι γιατί να στήσει κανείς μια τέτοια φάρσα είναι τουλάχιστον δύσκολο να τους φανταστεί κανείς (ειδικά μιας και εμπλέκονται και τρίτοι) με έκαναν να θελήσω να το ψάξω λίγο παραπάνω.

To μόνο πραγματικό στοιχείο είναι το τηλέφωνο που βάζει ένας από αυτούς που σχολιάζουν στο funel blog: 2310521010. Μια αναζήτηση στο whitepages.gr βγάζει ένα και μοναδικό αποτέλεσμα:

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΕΙΔΩΝ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΕΠE, ΠΛ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,
2310 521010

To σχετικό Google query βγάζει ένα relevant αποτέλεσμα.
Ένα Excel αρχείο από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή το οποίο στη γραμμή 294/06 έχει την εν λόγω εταιρεία και το εν λόγω τηλέφωνο. Επίσης έχει και ένα site: www.liako.gr.

Όλα αυτά βέβαια έχουν να κάνουν με το funel και όχι άμεσα με το blogme.gr. Από εκεί μέχρι τό ότι ο Λ είναι ο μυνητής απέχει πολύ.

Αν πάντως έγινε αυτόφωρο και δίκη (την οποία ακολούθησε αναβολή υποθέτει κανείς) μιας και τα πρακτικά της θα είναι διαθέσιμα στο κοινό, θα μπορούσε κάποιος δικηγόρος που διαβάζει αυτά και που έχει πάρε δώσε με εισαγγελίες κλπ να το κοιτάξει σε μια από τις επόμενες μέρες;
Ο χρήστης talos είπε…
Ανώνυμε, το μόνο παράπονο που έχω για το ότι είσαι ανώνυμος είναι ότι δεν με αφήνεις να προσφωνήσω σωστά τα εύσημα για την *εξαιρετική* ντετεκτιβική δουλειά...
Έχεις δίκιο γενικά, αλλά μου φαίνεται πολύ τραβηγμένο ρε παιδί μου όλο αυτό να είναι μούφα - άβυσσος η ψυχή του διαδικτύου, σαφώς, αλλά και πάλι ποιο το κίνητρο;
Ο χρήστης talos είπε…
Πάντως το τηλέφωνο είναι το τηλέφωνο που δίνει ο ίδιος ο Λιακό (αν κατάλαβα καλά) και προφανώς συνδέεται με το liako.gr...

Αυτό που μου προκαλεί έμένα απορίες είναι πως αφενός δεν υπάρχει κανένας λόγος για όλη αυτή την μυστικότητα και αφετέρου κατέβηκε μέχρι και το κείμενο που είχε γράψει για την υπόθεση για "νομικούς λόγους" που μου φαίνονται υπερβολικοί. Αν πρόκειται να παρανοήσουμε να σημειώσω ότι η αναζήτηση Τσιπρόπουλος blogme.gr δεν δίνει αποτελέσματα (που δεν σημαίνει κάτι από μόνο του), το cache στις 19 τρέχοντος ήταν under reconstruction (που δεν σημαίνει κάτι από μόνο του) και το blog του blogme.gr είχε να ενημερωθεί από τον Φλεβάρη (που δεν σημαίνει πάλι τίποτα από μόνο του) - ενώ (χωρίς πάλι να σημαίνει κάτι από μόνο του) ο ΑΤ είχε/έχει σχέση με διαδικτυακή διαφημιστική.

Αν θέλει κανείς να βρει σώνει και καλά "ύποπτα" στοιχεία βρίσκει - αλλά το ερώτημα παραμένει αν είναι φάρσα προς τι; Τι θα πετύχαινε κανείς έτσι - διαφήμιση δεν θα ήταν, μαγκιά δεν θα ήταν, μπλέξιμο κακό θα ήταν και πολύ δουλειά για έναν χαβαλέ χωρίς καν στόχο. Γι' αυτό δεν θεωρώ πολύ πιθανό το hoax, και μάλλον πρόκειται περί πραγματικής δίωξης... Στην οποία περίπτωση συμπαθάτε με για την έρευνα και ισχύουν τα όσα έγραψα πάνω.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αλλά το ερώτημα παραμένει αν είναι φάρσα προς τι;

ακαδημαϊκό case study, δημοσιογραφική έρευνα.. =)
δεν ξέρω. απ' τα λίγα που έχω διαβάσει η ιστορία μου φαίνεται περίεργη. αν πάντως είναι hoax και φτάσει στα ΜΜΕ μέσω μπλογκόσφαιρας, θα είναι καταπληκτικό.

αν όχι, είναι προφανώς απίστευτο και το IGF εξαιρετική συγκυρία για λίγο ακτιβισμό.
Ο χρήστης talos είπε…
Ο Old Boy επιβεβαιώνει στα σχόλια την πραγματικότητα της μήνυσης. Άρα υπάρχει και άρα είναι μείζον ζήτημα ελευθερίας του λόγου.
Ο χρήστης Mikrouli είπε…
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...

Ελπίζω σύντομα οι αρμόδιες υπηρεσίες να λειτουργήσουν γιατί έστω και με την κατακόρυφη πτώση της, η Αμερική "απέχει" πολύ από αυτού του είδους την αδαή αντιμετώπιση...

Λυπάμαι για την ταλαιπωρία και την ζημία που υπέστη ο άνθρωπος...

:ο(
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Pantos eidame oti yparxei
googlebombing ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ
kai ΜΑΛΑΚΙΕΣ,
me apotelesmata

edo

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση