Ήττες και νίκες

Απαντώντας στις οργισμένες κατηγορίες μελών της Ισραηλινής Βουλής για τον καταστροφικό και άδοξο για το Ισραήλ πόλεμο του Λιβάνου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ, απάντησε μεταξύ άλλων ωραίων και ενδεικτικών της αντίληψής του τα εξής, σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ:

"Τι νομίζατε, ότι θα γινόταν πόλεμος και δεν θα πάθαιναν τίποτα οι στρατιώτες μας;... Ο ισχυρισμός πως χάσαμε είναι αβάσιμος. Ο μισός Λίβανος έχει καταστραφεί, είναι αυτό ήττα;


Εντωμεταξύ στο μέτωπο της εκεχειρίας η Γκάρντιαν αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

Ισραηλινά τανκ και μπουλντόζες πηγαινοέρχονται από τα σύνορα την νύχτα, λένε οι ντόπιοι, ενώ οι μαχητές της Χεζμπολλάχ περιπολούν τους δενδρόφυτους λόφους πάνω από το χωριό. Οι κάτοικοι του Νότιου Λιβάνου έχουν πια συνηθίσει τους ήχους από τα Ισραηλινά μη-επανδρωμένα αεροσκάφη και αναφέρουν σχεδόν καθημερινές υπερπτήσεις.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ιβάνκο, εκπρόσωπο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), έχουν καταγραφεί περισσότερες από 100 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τις Ισραηλινές δυνάμεις τον τελευταίο μήνα. Πρόκειται κυρίως για υπερπτήσεις και διεισδύσεις τανκ, στρατευμάτων και μπουλντόζων. Ο κ. Ιβάνκο είπε πως 24 Λιβανέζοι άμαχοι - συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων ανδρών από το Αϊτά αλ-Σαάμπ - συνελήφθησαν υπό την απειλή όπλων από Ισραηλινά στρατεύματα. Όλοι αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.


(Σχετικό σχόλιο εδώ)

Εντωμεταξύ στο ξεχασμένο μέτωπο - την Γάζα, κόσμος έχει φτάσει στο σημείο να ψάχνει στα σκουπίδια για φαΐ, χάρη στην πρόνοια του κράτους του Ισραήλ που κατά τα άλλα έχει "αποσυρθεί από την Γάζα", έναν ισχυρισμό που ο Γκίντεον Λέβυ βάζει στην σωστή του προοπτική:

Η Γάζα έχει τεθεί ξανά υπό κατοχή. Ο κόσμος πρέπει να το μάθει και οι Ισραηλινοί πρέπει να το μάθουν κι αυτοί. Είναι στην χειρότερή κατάστασή που έχει βρεθεί ποτέ. Μετά την απαγωγή του Γκιλάντ Σαλίτ, κι ακόμα περισσότερο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στον Λίβανο, οι Ισραηλινές δυνάμεις έχουν ρημάξει την Γάζα - δεν υπάρχει άλλη λέξη για να το περιγράψει - σκοτώνοντας και γκρεμίζοντας, βομβαρδίζοντας και σφυροκοπώντας την Γάζα αδιακρίτως...

Πέρα από τις κοινότητες των εποίκων που παραμένουν σωροί από ερείπια, τίποτα δεν έχει απομείνει από την απεμπλοκή και τις υποσχέσεις της. Πόσο άθλια μοιάζουν τώρα τα υψηλά και ανόητα λόγια για "το τέλος της κατοχής" και του "διαμοιρασμού των εδαφών". Η Γάζα είναι υπό κατοχήν και με μεγαλύτερη ωμότητα από πριν. Το γεγονός πως είναι πιο βολικό για τις κατοχικές δυνάμεις να την ελέγχουν από τα έξω δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις συνθήκες ζωής εκείνων που ζουν υπό κατοχή...

... Οι από εδάφους εισβολές κάθε εβδομάδα, κάθε φορά και κάπου αλλού, οι επιχειρήσεις δολοφονίας και καταστροφής από θαλάσσης, αέρος και εδάφους έχουν όλες ονόματα που ξεπλένουν την πραγματικότητα όπως "Καλοκαιρινή βροχή", ή "Κλειδωμένο Νηπιαγωγείο". Καμία δικαιολογία ασφαλείας δεν μπορεί να εξηγήσει αυτόν τον κύκλο τρέλας, και κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εξοργιστική σιωπή όλων μας. Ο Γκιλάντ Σαλίτ δεν θα απελευθερωθεί και οι πύραυλοι Κασάμ δεν θα σταματήσουν. Αντιθέτως, υπάρχει μια φρίκη που εκτιλύσσεται στην Γάζα, και παρότι μορεί να εμποδίσει μερικές τρομοκρατικές επιθέσεις βραχυπρόθεσμα, είναι μοιραίο να γεννήσει πολύ δολοφονικότερη τρομοκρατία. Το Ισραήλ θα πει τότε με αυτάρεσκη αγανάκτηση: «Μα τους επιστρέψαμε την Γάζα».


Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει η Αμίρα Χάας, περιγράφοντας το νομοθετικό πλαίσιο που οδηγεί στην "σταδιακή" εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων, οι κάτοικοι της Γάζας δεν μπορούν να καταφύγουν καν στην Δυτική Όχθη: θεωρούνται εκεί "παράνομοι μετανάστες" και "απελαύνονται""...

Ο Αβραάμ Μπουργκ, τέως πρόεδρος του Ισραηλινού Κοινοβουλίου είχε θέσει το δίλημμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ ωμά: ρατσισμός ή δημοκρατία. Το κείμενό του, περιέχει το κλειδί για την λύση του μεσανατολικού και την ειρήνευση στην περιοχή. Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν αρκετοί Ισραηλινοί που θα προτιμήσουν την ειρήνη από τον αιματηρότατο μεγαλοϊδεατισμό.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και όλη η Δύση, γύρισε πλευρό και συνέχισε τον ύπνο της, από τον ξαφνικό εφιάλτη που την ξύπνησε μες στην καλοκαιρινή της ραστώνη!
Ο χρήστης magnon είπε…
«αιματηρότατο μεγαλοϊδεατισμό»

Θα παρατηρήσω μόνο την τελευταία φράση, που θεωρώ τελείως απαράδεχτη. Ξέρεις πολύ καλά το μόνο που ζητούν οι Ισραελινοί είναι μία συνθήκη ειρήνης με την άλλη πλευρά. Είναι ικανοί να συρρικνώσουν τα εδάφη τους στα πριν το 1967, αρκεί η άλλη πλευρά να υπογράψει την συνθήκη. Και αυτό το έχουν αποδείξει και στην πράξη. Τώρα γιατί η άλλη πλευρά αυτό ούτε να το διανοηθεί δεν θέλει, αλλά το μόνον που αποζητά και ονειρεύεται είναι η εξόντωση κάθε Εβραίου από προσώπου γης, ε, μόνο ν ο Αλλάχ μπορεί να το γνωρίζει.

Το ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στο Ισραήλ, αυτό είναι ενθαρρυντικό και ήθος μίας υγιής κοινωνίας. (Υπάρχουν και οι φωνές (των ακραίων Εβραίων) που μιλάνε για την ολική κατάργηση του κράτους του Ισραήλ, επειδή έτσι το προστάζει ο Θεός (κατά την γνώμη τους)). Αυτό που πρέπει να σε προβληματίζει είναι γιατί η άλλη πλευρά δεν έχει την αντιπολίτευση που χρειάζεται. Εκεί, ο μόνος καυγάς που γίνεται, γίνεται για την εξουσία (=παράς).
Ο χρήστης Unknown είπε…
E όπως φαίνεται κάποιοι δεν γύρισαν καν πλευρό...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση