Ποιος είναι ο Τρομοκράτης;

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

Όταν το Ισραηλ απαγάγει στην λωρίδα της Γάζας, από το σπίτι τους δύο Παλαιστίνιους, πρόκειται για αντιτρομοκρατία. Όταν οι Παλαιστίνιοι απαγάγουν έναν Ισραηλινό στρατιώτη για να τον ανταλλάξουν με Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούν οι Ισραηλινοί - είναι τρομοκρατική ένέργεια: λόγος ισοπέδωσης της Γάζας και καταστροφής κάθε υποδομής σε μια από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Αυτό παρότι, όπως αναφορές του ΟΗΕ έχουν επισημάνει, το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για την επιβολή κατάστασης πολιορκίας στην Γάζα, σε έναν χαμηλής έντασης πόλεμο.

Όταν στην συνέχεια η Χεζμπολλάχ απαγάγει και αυτή δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, με σκοπό την ανταλλαγή με Λιβανέζους αιχμάλωτους που κρατάει το Ισραήλ, οι πολλές αμοιβαίες παραβιάσεις της μπλε γραμμής ξεχνιούνται, και το μόνο που αποκτά σημασία είναι η "τρομοκρατική" ενέργεια της Χεζμπολλάζ να συλλάβει δύο αιχμάλωτους πολέμου. Οι απαγωγές αυτές οδηγούν το Ισραήλ στον ανελέητο βομβαρδισμό ολόκληρου του Λιβάνου και στην χερσαία επίθεση στην χώρα, υποτίθεται για να "καθαρίσει" τους τρομοκράτες της Χεζμπολλάχ. Οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει ήδη πάνω από 350 νεκρούς αμάχους και έχουν οδηγήσει σε δημιουργία προσφύγων οι οποίοι είναι μέσα σε λίγες μέρες (σε αναλογία με τον πληθυσμό) περισσότεροι από εκείνους όλων των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας. Οι αιματηρότατες αυτές επιθέσεις, των οποίων έχω την αίσθηση τα θύματα δεν είναι καν παράπλευρα, αλλά εντάσσονται στην πολεμική στρατηγική του Ισραήλ - εικάζω στην εμπέδωση της ιδέας πως "το Ισραήλ θα σας σκοτώνει όσο υπάρχει η Χεζμπολλάχ" ή ενδεχομένως στην αστεία ιδέα πως ο λαός του Λιβάνου θα στραφεί κατά πλειοψηφία εναντίον της Χεζμπολλάχ (και όχι εναντίον εκείνων που τον βομβαρδίζουν)- θεωρούνται από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας ηθικά πιο αποδεκτές από την εμπλοκή και την σύλληψη δύο στρατιωτών. Σημειώστε πως η Χεζμπολλάχ επιτέθηκε στην Χάιφα με πυραύλους μετά (και όχι πριν) την Ισραηλινή επίθεση... Για το υπόβαθρο της κρίσης, ρίξτε μια ματιά στα όσα λέει για τις αιτίες και την πρoετοιμασία της επίθεσης αυτής ο Juan Cole, (καθηγητής σύγχρονης Μεσανατολικής Ιστορίας στο Παν/μιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ...)

Αυτό που δεν στέκει ούτε κατ' ελάχιστον είναι η ιδέα ότι το "εν αμύνη" Ισραήλ, έχει δικαίωμα να βομβαρδίζει ό,τι γουστάρει και να σκοτώνει όσους γουστάρει χωρίς να γίνεται και μεγάλο θέμα. Μια μικρή αναδρομή στα πεπραγμένα του Ισραήλ πρόσφατα και παλαιότερα, προσφέρει ο Alexander Cockburn, και θα ήταν καλό αν επίδοξοι αναλυτές έμπαιναν στον κόπο να θυμηθούν τα όσα γράφειο Κόκμπερν, πριν αναμασήσουν τις μπούρδες περί "τρομοκρατικής πρόκλησης"...

Οι ΗΠΑ, πιστές στην στρατηγική που βλέπει το Ισραήλ ως χώρα-προπύργιο της Δύσης (των ΗΠΑ για να κυριολεκτούμε) στην περιοχή, λένε περίπου "μπράβο συνεχίστε". Από κοντά και ο Μπλαιρ, ως συνήθως. Οι υπόλοιποι κάνουν διακριτικές παρατηρήσεις για το "δυσανάλογο" των εν εξελίξει εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας: με μόνη εξαίρεση τον Θαπατέρο, οι υπόλοιποι επικεφαλής κρατών-μελών της ΕΕ, μασάνε τα λόγια τους - με την δικιά μας κυβέρνηση να μην είναι η χειρότερη όλων - αλλά και να μην διεκδικεί δάφνες ηθικής διάυγειας. Είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στα πλαίσια αυτής της τήρησης ίσων αποστάσεων, η επίκληση της απόφασης 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας που μιλάει για αφοπλισμό της Χεζμπολλάχ, η εφαρμογή της οποίας αποτελεί, λέει, απαραίτητη προϋπόθεση κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ. Το ότι το Ισραήλ εξανίσταται για την μη-εφαρμογή αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, αποτελεί πάντως ιλαροτραγική ειρωνία.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Χεζμπολλάχ εκτός από ένοπλη οργάνωση, είναι και πολιτικό κόμμα που υποστηρίζεται μαζικά από τον Σιιτικό πληθυσμό (μάλλον την μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στον Λίβανο) και όχι μόνον - αλλά και οργάνωση κοινωνικής πρόνοιας. Η Χεζμπολλάχ δεν μπορεί να εκδιωχθεί από τον Λίβανο, καθότι είναι κομμάτι του. Να σημειωθεί επίσης ότι η Χεζμπολλάχ έχει τεράστιο κύρος μέσα στον Λίβανο αλλά και ανά τον Αραβικό κόσμο, επειδή είναι η μόνη Αραβική ένοπλη ομάδα που έχει "νικήσει" τον Ισραηλινό στρατό, αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει από τον κατεχόμενο Λίβανο το 2000. Η οργάνωση θεωρείται ακόμα και για το 74% των Χριστιανών [όπως αναφέρεται εδώ] του Λιβάνου, αντιστασιακή και όχι τρομοκρατική. Ένας από τους εννέα βουλευτές της Χεζμπολλάχ στο κοινοβούλιο είναι Χριστιανός [Διόρθωση: ήταν μέχρι το 2005. Μετά τις εκλογές του 2005, η Χεζμπολλάχ έχει 23 βουλευτές και δύο υπουργούς στην κυβέρνηση του Λιβάνου]. Σήμερα η Χεζμπολλάχ συμμαχεί με τον Χριστιανό και μέχρι προσφάτως άκρως αντι-Σύριο, ηγέτη Μισέλ Αούν. Η εισβολή και η κατοχή του Λιβάνου από το Ισραήλ, ήταν άλλωστε αυτό που δημιούργησε την Χεζμπολλάχ. Ο ηγέτης της, ο Σεΐχης Νασράλλα, είναι πιθανότατα η δημοφιλέστερη εν ζωή προσωπικότητα στον Αραβικό κόσμο (παρότι είναι Σιίτης). Το Ιράν και η Συρία στηρίζουν την Χεζμπολλάχ, αλλά ούτε την δημιούργησαν, ούτε την ελέγχουν. Οι βλακείες ότι η Χεζμπολλάχ "κρύβεται" ανάμεσα σε αμάχους στην Βηρυττό π.χ. στέκουν μόνο αν αγνοήσει κανείς ότι η Χεζμπολλάχ είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα, νόμιμη οργάνωση στον Λίβανο - επαναλαμβάνω - και έχει δικαίωμα να έχει γραφεία όπου θέλει... Αυτά καλό είναι να τα ψιλο-λαμβάνουμε υπόψη μας πριν αρχίσουμε τις αερολογίες των "ίσων αποστάσεων" (με ανακλαστική προσήλωση στους κακούς τρομοκρατες, ερήμην των στοιχείων - ως αντίλαλος της απολογητικής των μεγάλων Αμερικάνικων ΜΜΕ για το Ισραήλ).

Τέλος: τρία σημαντικά πράγματα:

- Ενισχύστε τον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου.
- Υπογράψτε την διακήρυξη (petition) για την σωτηρία των Λιβανέζων αμάχων - μπορεί να είναι συμβολική και μόνο η κίνηση, αλλά είναι καλό να καταγράφεται με κάθε τρόπο η παγκόσμια αγανάκτηση για τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη.
- Αντιπολεμικό συλλαλητήριο ειρηνιστικών κινημάτων αύριο στην Αθήνα, από το Πάρκο Ελευθερίας ως την Αμερικανική και Ισραηλινή πρεσβεία. Ώρα 7μμ.

Σχόλια

Ο χρήστης philos είπε…
Σημερα ποιος θα τραβήξει το αυτί του Ισραήλ έστω και έτσι όπως έκανε ο Reagan τότε?
Αντίθετα έχουν κατέβει προς την Μέση Ανατολή για υποστήριξη!
Οι Ισραηλινοί δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι μπορεί να φτιάξουν ακόμη ένα κράτος από βορρά? Ή μήπως καλλιεργούν την αφορμή για πολεμο με όλους τους υπόλοιπους σιιτες μουσουλμάνους της ευρύτερης Μέσης Ανατολής? Με τις ευλογίες της Σ. Αραβίας, μάλιστα, που κωφεύει επιδεικτικά!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φλύαρη, ανέξοδη και πολεμοκάπηλη τοποθετηση.
Δε σου ταιριάζει, και μάλιστα με το ελληνικο πατριωτικό προνόμιο να θωρείς τη κατάσταση εξ αποστασεως.
Αν κρινουμε απο τοποθετησεις τύπου Ζιντάν κ.ά.,η οπτική τους αφορά την ποδοσφαιροποιηση της πολιτικής
δλδ "πως να σκεφτεσαι με τα πόδια"
την οπαδοποίηση, εν ολιγοις βουτυρο για τη χώνεψη αυτού που αναζητάς. Εκτός άν επιδιώκεις να γινεις δημοφιλής
Ο χρήστης talos είπε…
OK polemokapilia, αλλά πέρα από αφορισμούς, έχεις να εντοπίσεις κάτι που είναι ανακριβές στα όσα λέω, ή έστω να καταδείξεις το πολεμοκάπηλο των παραπάνω;
Δεν έχω κανένα "πατριωτικό" προνόμιο πάντως - είμαι αντίθετος σε ιμπεριαλιστικού/αποικιοκρατικού τύπου επεμβάσεις από όπου κι αν προέρχονται. Επίσης δεν καταλαβαίνω το πώς "ποδοσφαιροποιώ την πολιτική" καταδικάζοντας τον Ισραηλινό επεκτατικό εθνικισμό; Μπορείς να μου το διευκρινίσεις;
Ο χρήστης talos είπε…
Διόρθωση: το αποικιοκρατικό ως προς τον Λίβανο είναι υπερβολικό - δεν νομίζω ότι σκοπεύουν να μείνουν. Πρόκειται, μάλλον, για απαίτηση και επιβολή κυριαρχίας στην περιοχή.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
1η ανακρίβεια
""Οι ΗΠΑ, πιστές στην στρατηγική που βλέπει το Ισραήλ ως χώρα-προπύργιο της Δύσης""
Αν το Ισραήλ είναι προπύργιο,
τότε ποιοί είναι οι είναι οι θιγόμενοι. Προφανώς οι Παλαιστίνιοι αποτελούν την αιχμή του δόρατος απέναντι στο προπύργιο.
Επίσης οι Αραβες ή Μουσουλμάνοι δεν έχουν εξουσιοδοτήσει τη Χεσμπολά ώς αιχμή της πολιτικής τους, αντιθέτως, άρα;
Ο χρήστης talos είπε…
Οι Παλαιστίνιοι είναι τα βασικά και πρώτα θύματα της ίδρυσης και της ενίσχυσης του πιο ακραίου και επεκτατικού Ισραηλινού εθνικισμού. Ως τέτοιοι πρώτα από όλα αποτελούν αιχμή του δόρατος του εαυτού τους. Έχοντας ήδη (δηλωμένα ή αδήλωτα) πάρει απόφαση ότι δεν θα πάρουν καν αποζημίωση τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της Νακμπα για την εθνοκάθαρση την οποία υπέστησαν το 1948, οι Παλαιστίνιοι ζητάνε μόνο να τους αποδοθούν τα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη από το 1967. Το Ισραήλ (με την υποστήριξη των ΗΠΑ) τους το αρνείται αυτό πάγια και επί της ουσίας.

Η Χεζμπολλάχ, δημιουργήθηκε και θέριεψε ως αντίδραση στην εισβολή και κατοχή του Λιβάνου από το Ισραήλ. Έπαιξε μέγιστο ρόλο στην αποχώρηση των Ισραηλινών από τον κατεχόμενο Λίβανο. Ως προς αυτό δεν χρειάστηκε καμία εξουσιοδότηση. Ως προς την συνέχιση της ένοπλης παρουσίας της αν το ψάξεις θα ανακαλύψεις πως αυτήν την στιγμή την υποστηρίζει μάλλον η ευρύτερη πλειοψηφία του Αραβικού κόσμου - αλλά, πλέον, και των Λιβανέζων. Το ότι έπρεπε - και πρέπει - να αφοπλιστεί η Χεζμπολλάχ εντέλει και να υπαχθεί στον στρατό του Λιβάνου, είναι προφανές και το ήθελε (πριν την επέμβαση) μάλλον η πλειοψηφία (οριακή πάντως) των Λιβανέζων. Αυτό που είναι επίσης προφανές είναι ότι όσο συνεχίζεται η κατοχή τμήματος του Λιβάνου (Σεμπάα) η αντίσταση στην κατοχή αυτή είναι νόμιμη. Το ότι η Χεζμπολλάχ διαπράττει και αυτή σήμερα εγκλήματα πολέμου, δεν θα πρέπει να μας αποσπάσει την προσοχή από το ότι έκανε εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο (σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα του Ισραήλ), του οποίου η νομιμοποίηση είναι αυτοδίκαια.Επίσης προφανές είναι πως η αρχική της ενέργεια στην συγκυρία που έγινε ήταν εγκληματικά ηλίθια - αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ απλώς έψαχνε αφορμή για να εφαρμόσει ένα ήδη υπάρχον σχέδιο. Βλέπε και το τελευταίο μου ποστ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πάντως οφείλεις να παραδεχθείς ότι η σύγκρουση στη Μ.Ανατολή οφείλεται αρχικά στην προβληματική αποαποικιοποίηση της περιοχής.
Σήμερα,η σύγκρουση είναι συνέχεια
και κατάλοιπο του β' παγκόσμιου πολέμου, καιρός να τελειώνει. Το σημαντικότερο δε το λές, όχι μόνο εσύ αλλά και πολλοί κακοπροαίρετοι.
Οταν Χαμάς και Φατάχ συμφωνούν στη πολιτική πλατφόρμα των Παλαιστίνιων φυλακισμένων, κάποιοι υπονομευτές της επερχόμενης ειρήνης προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά,τα γκρεμάνε. ΣΙΩΠΉ ΌΜΩς

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση