Εκπληκτική ανακάλυψη!

Αν και είμαι σίγουρος ότι θα συζητηθεί ευρέως. Δεν μπορώ παρά να το σημειώσω εδώ: Οι πάπυροι της Οξυρρύγχου διαβάστηκαν! Πρόκειται για την φιλολογική ανακάλυψη του αιώνα.

Το σχετικό άρθρο του Independent γράφει (βιαστική μετάφραση):

"Για πάνω από ένα αιώνα συνάρπαζε και εκνεύριζε εξίσου - μια συλλογή Ελληνικών και Ρωμαϊκών παπύρων τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να ξαναχαράξει τον χάρτη των κλασσικών πολιτισμών. Αρκεί να μπορούσαμε να διαρίνουμε τι γράφουν!

Τώρα σε μια εντυπωσιακή εξέλιξη, επιστήμονες από την Οξφόρδη χρησιμοποιήσαν τεχνολογίες υπερύθρου για να διαβάσουν την συλλογή, τους "παπύρους της Οξυρρύγχου", και να δημιουργήσουν την προσμονή ότι εκατοντάδες χαμένες Ελληνικές κωμωδίες, τραγωδίες και επικά ποιήματα σύντομα θα αποκαλυφθούν.

Τις τελευταίες τέσσερεις ημέρες, οι κλασσικοί φιλόλογοι της Οξφόρδης, χρησιμοποίησαν την τεχνική για να κάνουν μια σειρά από εντυπωσιακές ανακαλύψεις, όπως κείμενα του Σοφοκλή, του Ευρυπίδη, του Ησιόδου και άλλων φιλολογικών γιγάντων της αρχαιότητας, που ήταν χαμένα για χιλιετίες. Πιστεύουν ακόμα πως είναι πιθανόν να βρουν χαμένα Χριστιανικά Ευαγγέλια, τα πρωτότυπα των οποίων είχαν γραφτεί την εποχή των παλαιότερων βιβλίων της Καινής Διαθήκης...

... Τα μέχρι τώρα άγνωστα κείμενα, που πρωτο-διαβάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνουν τμήματα μιας χαμένης τραγωδίας του Σοφοκλή (τους "Επιγόνους"), τμήμα ενός χαμένου διηγήματος από τον Έλληνα συγγραφέα του 2ου αιώνα Λουκιανό, άγνωστο υλικό του Ευρυπίδη, μυθολογική ποίηση από τον ποιητή του πρώτου π.Χ. αιώνα Παρθένιο, ένα έργο του Ησιόδου, ένα επικό ποίημα του Αρχίλοχου που περιγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στον Τρωικό πόλεμο. Είναι σχεδόν βέβαιο πως και άλλα έργα του Ησιόδου, του Ευρυπίδη και του Σοφοκλή περιμένουν την ανακάλυψη...."


Περισσότερα για τους παπύρους της Οξυρρύγχου εδώ.

Την είδηση την πρωτοδιάβασα στον languagehat.

ΥΓ. Ο Αστέρης και με πρόλαβε και έχει περισσότερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση