Indymedia και indymedia (εσ.)

Αν δεν το έχετε μάθει ήδη το FBI αφαίρεσε τους διακομιστές του indymedia στην Βρετανία για λόγους που δεν προτίθεται να αποκαλύψει. Συγκεκριμένα:

Στις 7 Οκτωβρίου με ένταλμά του το FBI ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία Rackspace να σταματήσει τη λειτουργία και να του παραδώσει τους server που φιλοξενούν μέρος του Indymedia και λειτουργούν στο Λονδίνο.
Η εταιρεία ανταποκρίθηκε με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί ώς τώρα εκτός λειτουργίας 20 κόμβοι ισάριθμων περιοχών που καλύπτονται από την «ομπρέλα» του Indymedia. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και εκείνοι της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της χώρας των Βάσκων, της Βραζιλίας, καθώς και το παγκόσμιο site του ραδιοφωνικού σταθμού του Indymedia


Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό indymedia:

το FBI έδρασε έπειτα από απαίτηση Ιταλικών και Ελβετικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

Παραμένει ασαφές για το Indymedia πώς και γιατί είναι δυνατό ένας σέρβερ να κατασχεθεί χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση από τις αρχές των ΗΠΑ σε έδαφος της Μ. Βρετανίας που βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας τους, έπειτα από απαίτηση της Ιταλίας και της Ελβετίας, χωρίς, έως και έξι ημέρες μετά το γεγονός, να έχει δοθεί οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ενημέρωση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους εκδόθηκε το ένταλμα κατάσχεσης...


Υποτίθεται ότι αυτό έγινε επειδή το Indymedia της Ναντ στη Γαλλία είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες μυστικών αστυνομικών από διαδήλωση στην Ελβετία κατά των G-8 ή γιατί ζητήθηκε η συνδρομή του FBI από τις Ιταλικές (Μπερλουσκονικές) αρχές.

Αν πρόκειται για τις φωτογραφίες η ενέργεια δείχνει άγνοια μια και το διαδίκτυο έχει την τάση να τα ξεπερνάει όλα αυτά (αν και οι τύποι στις φωτογραφίες από πουθενά αλλού δεν προκύπτει πως είναι μυστικοί...) Άρα μάλλον για άλλα κόλπα πρόκειται και τώρα που επέστρεψαν οι ΕφΜπιΆιδες τους διακομιστές, ίσως να μάθουμε και τι έψαξαν (ή τι πρόσθεσαν;)

Πάντως η ιστορία είναι και περίεργη αλλά και τρομαχτική: Αμερικάνικες αρχές, επιβάλλουν σε (αμερικάνικη) εταιρεία που έχει βάση και μηχανήματα στη Βρετανία να παραδώσει τα μηχανήματα που φιλοξενούν σάιτ πέντε χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ουρουγουάη!)... Χωρίς να τις υποχρεώνει ο (Αμερικάνικος) νόμος, να εξηγήσουν καν το γιατί! Αυτή η παγκοσμιοποιημένη αυθαιρεσία είναι ανατριχιαστική και γεννά ερωτήματα. Σύνοψη της υπόθεσης στα αγγλικά εδώ!

Σε άλλες τοπικές εξελίξεις, συνετελέσθη διάσπαση του Αθηναϊκού Indy με την δημιουργία του Indystar, το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του στο Αθηναϊκό Indy.

Μακάρι να πάει καλά, αλλά αυτή η λογική του "άντε να κάνουμε τον δικό μας χώρο να μην συγχρωτιζόμαστε με τους άλλους" μου φαίνεται, επιεικώς άνευ νοήματος. Ειδικά που το νέο site είναι αντιγραφή του indy μέχρι και στα χρώματα και την διάρθρωση της σελίδας! Αν είναι να γίνει κάτι καινούριο, έχει νόημα να μην είναι αντιγραφή του παλιού με άλλα πρόσωπα, αλλά να είναι κάτι διαφορετικό τουλάχιστον! Τώρα βέβαια οι του Indystar, θα δουν ότι το να κουμαντάρεις έναν τόσο άναρχο (εκ κατασκευής και ορισμού) ιστοχώρο είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης, οπότε θα δουν το τι πρέπει να τραβάει η Συντακτική Ομάδα που μέμφονται!

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στο μεταξύ ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για το Indy (αλλά και άλλα διάφορα που έχουν πλάκα) εδώ (όπως κοιτάς δεξιά).

ελ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση