Ζεστούλα πιάνει...

Μεταφράζω από τον Guardian:

Μια ανεξήγητη και πρωτοφανής αύξηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα για δύο χρόνια στη σειρά, έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται στο χείλος μιας ανεξέλεγκτης παγκόσμιας θέρμανσης.

Οι επιστήμονες σπάζουν το κεφάλι τους να καταλάβουν γιατί η συγκέντρωση ενός από τα βασικά "αέρια θερμοκηπίου" έχει αυξηθεί αλματωδώς τα τελευταία δύο χρόνια και εκφράζουν φόβους ότι οι φυσικοί μηχανισμοί της Γης δεν είναι πια σε θέση να απορροφήσουν ανάλογη ποσότητα του αερίου όση κατά το παρελθόν.

...

Στο αστεροσκοπείο της Μαούνα Λόα στη Χαβάη, σε υψόμετρο 3800 μ. που θεωρείται αρκετά αποακρυσμένο από τις πηγές του διοξειδίου του άνθρακα ώστε να αποτελεί αξιόπιστο σημείο μετρήσεων, γίνονται τα τελευταία χρόνια συστηματικές μετρήσεις του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρά.

Τις τελευταίες δεκαετίες η συγκέντρωση του CO2 αυξανόταν κατά 1,5 μέρη ανά εκατομμύριο (μ/ε) εξαιτίας των ποσοτήτων πετρελαίου, άνθρακά και φυσικού αερίου που καίγονταν, αλλά η αύξηση αυτή έχει ανέλθει πλέον σε περισσότερα από 2 μ/ε το 2002 και το 2003.

Οι μικρότερες ή μεγαλύτερες του αναμενομένου αυξήσεις στα επίπεδα του CO2 στην ατμόσφαιρα εξηγούνταν στο παρελθόν με βάση συγκυριακά φυσικά φαινόμενα.

Όταν ζεσταίνεται ο Ειρηνικός κατά την διάρκεια του φαινομένου El Niño - ενός μετεωρολογικού σχηματισμού που προκαλεί κλιματικές διαταραχές - η ποσότητα του διοξειδίου του Άνθρακα αυξάνεται δραματικά επειδή ο θερμός ωκεανός εκπέμπει CO2 μάλλον παρά το απορροφά.

Οι επιστήμονες όμως είναι προβληματισμένοι επειδή τα τελευταία δύο χρόνια, όταν οι αυξήσεις ήταν 2,08 μ/ε και 2,54 μ/ε αντίστοιχα, δεν υπήρξε El Niño....

Οι αναλυτές τονίζουν πως είναι νωρίς ακόμα για να εξαχθούν μακροπρόθεσμα συμπεράσματα.

Ο φόβος όμως κάποιων από τους επιστήμονες είναι ότι οι μεγαλύτερες από το κανονικό αυξήσεις στις εκπομπές του CO2 δηλώνουν πως, αντί για δεκαετίες, ενδέχεται να έχουμε μόλις μερικά χρόνια για να ελέγξουμε την θέρμανση του πλανήτη. Στην χειρότερη περίπτωση οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της κατάρρευσης των πλανητικών φυσικών μηχανισμών απορρόφησης του αερίου...


Οπότε τρέξτε να πάρετε κλιματισμό (για να συμβάλετε και σεις στην αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου - ιδίως στο αυτοκίνητό σας)...αλλά ανάλογα με το πού μένετε, φροντίστε να βάλετε και φίλτρα για το διοξείδιο του αζώτου (περισσότερα από το Laputan Logic)

Ενημέρωση: Ο Guardian συνεχίζει στο ίδιο θέμα, με τα 12 πιο ευαισθητα σημεία του πλανήτη από κλιματολογική άποψη...
Ενημέρωση 2Αν μένετε στην Αθήνα, η ανάλυση του τι δείχνει ο χάρτης με το διοξείδιο του αζώτου δεν είναι ευχάριστη...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι, οπωσδήποτε...

http://www.junkscience.com/
Ο χρήστης talos είπε…
Προσοχή! το junkscience.com είναι ένα δήθεν σκεπτικιστικό site που ο ιδιοκτήτης του *χρηματοδοτείται* από διάφορες μολύνουσες και δηλητηριάζουσες βιομηχανίες για να "καταρρίπτει" σοβαρές έρευνες που δεν ταιριάζουν με τα συμφέροντα των χορηγών του... Ο Milloy είναι μέλος του υπερσυντηρητικού Cato Institute και συνεργάτης του Fox News.

Το site του Milloy είναι η μία μόνο όψη του πώς τα δισεκατομμύρια $ των τμημάτων Δημοσίων Σχέσεων των πολυεθνικών παραπληροφορούν...

Για τις προσπάθειες των πάσης φύσεως συμφερόντων να πείσουν για την μη-θέρμανση του πλανήτη - δες εδώ.

Ο τύπος τα έπαιρνε για να υπερασπίζεται το μη-καρκινογόνο (και ασφαλές) του καπνίσματος [αρχείο pdf]...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση