Μικρά σχόλια περί ποδοσφαίρου

Καλά είναι τώρα που σηκώσαμε την κούπα να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους... και να ποδοσφαιρολογήσουμε λίγο, δεν κάνει κακό... Η ποδοσφαιρολογία είναι σαν την πολιτικολογία, μόνο που δεν χρειάζεται να ξέρεις τι λες. Η μαγεία του ποδοσφαίρου είναι ότι δίνει ευκαιρία για να ξεδιπλωθεί το καταπιεσμένο αναλυτικό και ρητορικό κομμάτι του καθένα μας χωρίς τον κίνδυνο να εκτεθείς.

  • Πρώτα από όλα το σύνθημα "Σήκωσέ το, το γαμημένο, δεν μπορώ να περιμένω" δεν προέκυψε τώρα, δεν ήταν αυθόρμητο ξέσπασμα των συγκεντρωμένων Ελλήνων στα Πορτογαλικά γήπεδα: τραγουδήθηκε πρόσφατα στη Λεωφόρο εν όψει της κατακτήσεως (επί τέλους) του Κυπέλλου και του Πρωταθλήματος (εξ ου και το ανέσυραν κάποιοι Βάζελοι οπαδοί της Εθνικής), αλλά η προέλευσή του (από όσο θυμάμαι, ίσως να είναι και παλιότερο - αλλά αμφιβάλλω) είναι ΠΑΟΚτζήδικη - όπως και η προέλευση του 50% των επιτυχημένων ποδοσφαιρικών συνθημάτων άλλωστε (το άλλο 25% είναι ΑΕΚτζήδικο, το 15% από ΠΑΟ και ΟΣΦΠ μαζί και το άλλο 10% από μεμονωμένους ανεξάρτητους - τα στατιστικά αυτά στοιχεία είναι απολύτως αυθαίρετα και βασίζονται στην ελλιπέστατη δειγματοληψία του γράφοντος). Τα ΠΑΟΚια λοιπόν το τραγουδάγαν το σουξεδάκι τον περασμένο Μάιο όταν πήραν το κύπελλο από τον Άρη - ιδού και η σχετική τεκμηρίωση.

  • Η εθνική Ελλάδος νίκησε γιατί ήταν η πιο δεμένη ομάδα, που ακολούθησε συνεπέστερα και με πάθος την στρατηγική του (σπουδαίου) προπονητή της. Η ομάδα έπαιξε όπως έπαιζε ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και είδε προκοπή. Συμπαγής άμυνα με καλή αλληλοκάλυψη και αντεπιθέσεις με υψηλό ποσοστό σκοραρίσματος. Το επιπλέον στοιχείο είναι ο Τσάρτας - η μπαλιά μισό γκολ από το πουθενά. Αλλά και πάλι η Εθνική θα έχει στο μέλλον το ίδιο πρόβλημα που είχε και ο ΠΑΟ: θα κομπλάρει μπροστά στις στημένες άμυνες, δεν θα μπορεί να περάσει μέσα από μια πυκνή αμυντική διάταξη... δεν είναι τυχαίο που αγανακτήσαμε να νικήσουμε στα προκριματικά την Β. Ιρλανδία στην έδρα μας.

  • Η ομάδα αυτή δεν είναι ακριβώς από το πουθενά... Ο Καραγκούνης, ο Λάκης, ο Δέλλας, ο Γκούμας και ο Μπασινάς (μαζί με τον Λυμπερόπουλο, τον Κωνσταντινίδη, τον Στολτίδη, τον αείμνηστο Κατσούρη και πολλούς άλλους), ήταν μέλη της Εθνικής Ελπίδων που το 1998 είχε φτάσει στον τελικό του Ευρωπαϊκού Ελπίδων και είχε χάσει 1-0 από τους Ισπανούς (με διατησία τύπου παράγκας εναντίον της) - Ο Σεϊταρίδης και ο Χαριστέας και ο Κατσουράνης, ήταν μέλη της Εθνικής Ελπίδων του 2000 που (πάλι αν δεν με απατά η μνήμη μου) είχε κερδίσει και την αντίστοιχη Εθνική Τσεχίας (της οποίας πολλά μέλη στελεχόνουν την φετινή Εθνική Ανδρών της χώρας)... Έχουμε συνηθήσει τα ταλέντα να βγαίνουνε και να χάνονται και μας κάνει εντύπωση όταν έχουν κάποια συνέχεια...

  • Η επιτυχία αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου... Ούτε οι Δανοί το 1992 (αν δεν κάνω λάθος), που είχαν μπει από το παράθυρο και λόγω Γιουγκοσλαβικού εμφυλίου στο Euro, είχαν μαζευτεί άρον-άρον από τις παραλίες και το είχαν πάρει (το τιμημένο) αφήνοντας το σύμπαν σύξυλο, δεν είχαν προκαλέσει τέτοια ταραχή καθώς είχαν ευρύτερα αναγνωρίσιμους παίκτες! Αυτό που συνέβη με την Ελλάδα, σε συνδιασμό με άλλα βιβλικού τύπου σημεία, είναι σε τέτοιο βαθμό απίστευτο που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήγγικεν πλέον η συντέλεια του κόσμου!

  • Πόσοι προσπάθησαν να πουλήσουν την πραμάτεια τους πάνω στην επιτυχία της Εθνικής δεν λέγεται... επίσης πόσοι προσπάθησαν να πάρουν λίγη από την λάμψη της ομάδας... πόσοι χρησιμοποίησαν την Ελληνική σημαία ως τηελοπτικό ντεκόρ... πόσοι φασίστες βρήκαν την χαρά τους στην αναμπουμπούλα των πανυγηρισμών και φωνάζανε ρατσιστικά συνθήματα στην Ομόνοια - οργανωμένοι!... Για το τελέυταίο θα τα ξαναπούμε... Ο Χελάκης π.χ. ζήτησε προ ημερών συγγνώμη (στον Σκάι) αν υπήρξε έστω και έμμεσα αιτία με τις ραδιοφωνικές περιγραφές του να "εμπνεύσει" την ακροδεξιά και να ενθαρρύνει απόψεις "εθνικής υπεροχής"... Ήταν ο μόνος που το ανέφερε, όλοι οι άλλοι κάνουν σαν να μην συνέβη τίποτα.

  • Εγώ τους μετανάστες πιο πολύ χάρηκα: και εκείνους τους Έλληνες στην Γερμανία, στον Καναδά, στην Αυστραλία, και εκείνους τους Αφρικανούς και Κούρδους στα Πατήσια.
  • Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

    Μετεκλογικά

    Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση