Είναι τραυματισμένος. Καθάρισέ τον

Ας σταματήσει πια η διεκτραγώδηση των αθλιοτήτων των Αμερικάνων δεσμοφυλάκων-βασανιστών στο Ιράκ, ως να επρόκειτο για κάτι το αναπάντεχο. Στη Φαλούτζα οι λεβέντες πεζοναύτες των ΗΠΑ είχαν στήσει ελεύθερους σκοπευτές και καθάριζαν γυναικόπαιδα (βλ. π.χ. εδώ, από πηγή "υπεράνω υποψίας"), ενώ μέχρι και οι βρετανοί αξιωματικοί έχουν αγανακτήσει με τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι Αμερικάνοι στρατιώτες στους Ιρακινούς (σαν "υπανθρώπους", λέει αντιμετωπίζουν τους ντόπιους οι στρατιώτες-απελευθερωτές). Μπαίνει πάντως κανείς στον πειρασμό να υπενθυμίσει την μεταχείριση της οποίας έχαιραν οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι από τον "βάρβαρο στρατό του Ιράκ" - αποτελούσε λέει σκάνδαλο ότι τους έβγαλαν στην τηλεόραση.

Χειροπιαστή απόδειξη της καταπάτησης κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας από τα Αμερικανικά στρατέυματα κατοχής στο Ιράκ, κυκλοφορεί εδώ και καιρό στο διαδίκτυο. Είναι ένα βίντεο το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ, ή να το κατεβάσετε από εδώ (Δεξί κλικ και "Αποθήκευση ως..." - Από το σχετικό άρθρο του ιστοχώρου του Warblogging).
Πρόκειται για την αποτύπωση επίθεσης ελικοπτέρου τύπου Απάτσι, από το σύστημα καταγραφής (υπερύθρου) του ελικοπτέρου, εναντίον υπόπτων Ιρακινών στόχων. Τα κάνουν όλα λίμπα (προειδοποίηση: οι σκηνές σοκάρουν!) και όταν βλέπουν κάποιον επιζήσαντα τραυματία, δίνεται η εντολή να τον φάνε κι αυτόν. Κάτι που θεωρείται σαφέστατα έγκλημα πολέμου.

Ο σχετικός διάλογος:

...Gunner: Want me to take the other truck out?
Πυροβολητής: Θέλεις να καθαρίσω και το άλλο φορτηγό;
Commander: Roger . Wait for movement by the truck.
Επικεφαλής: Μάλιστα. Περίμενε να δεις κίνηση γύρω από το φορτηγό
Gunner: Movement right there.
Π: Βλέπω κίνηση.
Commander: Roger. He's wounded. Hit him!
Ε: Ναι. Είναι τραυματισμένος. Καθάρισέ τον.
Gunner: Alright. Hitting the truck.
Π: Εντάξει. Χτυπώ το φορτηγό.
Commander: Hit the truck. Hit the truck and him. Go forward of it and hit him.
Ε: Χτύπα το φορτηγό. Χτυπά το φορτηγό και αυτόν. Πήγαινε μποροστά από το φορτηγό και χτύπα τον.
Gunner: Roger.
Π: Εντάξει.

Δεν ξέρω ποιοι ήταν οι νεκροί, ούτε τι ακριβώς έκαναν. Αυτή η φωνή που αποφασίζει τον θάνατό τους από ψηλά με ανατριχιάζει. Και η απόλυτη αδυναμία μπρος στην θηριώδη δύναμη του βλήματος του πυροβόλου αναδεικνύει την ανθρώπινή τους διάσταση - θέλει κανείς να κλάψει τον θάνατό τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση