Ποδοσφαιρολογώντας

Το παρακάτω μου ήρθε με email, είναι αγνώστου συγγραφέα και έχει πλάκα.. Αν ξέρει κανείς την προέλευσή του ας μου στείλει μήνυμα. Ως συνεπής αντιολυμπιακός, δεν θα μπορούσα να μην το αναδημοσιεύσω καθ' ολοκληρίαν:

Αθήνα, 11/12/03

ΥΠΟΚΛΙΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Η πλάκα έχει και τα όριά της. Άρχισαν πάλι, οι γνωστοί εμπαθείς και αστοιχείωτοι, να λοιδορούν τον ολυμπιακό για την παρουσία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Λες και δεν είναι αυτή η ομάδα που έχει χαρίσει τόσες επιτυχίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο!
Ορισμένοι ξεχνούν ότι ο ολυμπιακός δεν είναι μόνο ο σύλλογος που έχει κατακτήσει τους περισσότερους, και ασφαλώς πε-ντα-κά-θα-ρους, τίτλους στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων βέβαια τόσο των δύσκολων Πρωταθλημάτων Πειραιώς πριν το 1960, όσο και των κρυστάλλινων Πρωταθλημάτων Παράγκας-Γκαγκάτση μετά το 1997) αλλά και ένας σύλλογος που έχει τη δική του, ιδιαίτερη, διεθνή ακτινοβολία. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω μερικές μόνο από τις μεγάλες διεθνείς διακρίσεις του.

Εντελώς επιγραμματικά αναφέρω, πρώτα απ' όλα, κάποιες απίστευτες για τα ελληνικά δεδομένα επιτυχίες του ολυμπιακού:

a. Έχει νικήσει σε φιλικό αγώνα τη Σάντος του Πελέ! Και ο πιο εμπαθής αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι αυτή η χιλιοτραγουδισμένη νίκη -άλλωστε, αν δεν ήταν σπουδαία, δεν θα είχε επιλεγεί αυτή ανάμεσα σε τόσες διεθνείς επιτυχίες για να μνημονευθεί στον ύμνο του ολυμπιακού. Και πράγματι, όπως λέει ο ύμνος, «ακόμα τον θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ»! (Ο Πελέ θυμάται κυρίως τον Κώστα Πολυχρονίου, τότε τσεκούρι των γηπέδων και σήμερα ξεσκονόπανο γ ' του κόκκαλη.)
b. Έχει κατακτήσει το βαρύτιμο Βαλκανικό Κύπελλο! Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται οι οπαδοί του και ο έγκριτος Μπαρμπής, καθότι ουδείς άλλος γνωρίζει έστω την ύπαρξη του εν λόγω θεσμού.
c. Έχει καταφέρει να κάνει (μόνο) μία εκτός έδρας νίκη, από το 1960 μέχρι σήμερα, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών! Και μάλιστα, μία νίκη μα τι νίκη: επί της πανίσχυρης Ανόρθωσης, στη μακρινή και αφιλόξενη Κύπρο. Ήταν μία (και μοναδική) νίκη, η οποία δόξασε την Ελλάδα στα πέρατα της γης.

Ιδιαίτερα στο Champions League όμως, ο ολυμπιακός έχει εξελιχθεί σε έναν πραγματικό Θρύλο της διοργάνωσης, καθώς:
a. Είναι η ομάδα με τους περισσότερους αποκλεισμούς από την πρώτη φάση (6) και το μικρότερο ποσοστό προκρίσεων στη δεύτερη φάση (1 πρόκριση σε 7 συμμετοχές, δηλαδή 14%).
b. Έχει το μεγαλύτερο σερί κατάκτησης της επίζηλης 4ης θέσης στον όμιλό του. Φέτος τα κατάφερε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και συνεχίζει.
c. Κατέχει το απίστευτο ρεκόρ των 0 (μηδέν) νικών και μόλις 3 (τριών) κερδισμένων βαθμών σε 22 (εικοσιδύο) εκτός έδρας αγώνες. Είναι αυτονόητο ότι αυτό ειδικά το ρεκόρ είναι ακατάρριπτο από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα, μόνο ο ίδιος ο ολυμπιακός μπορεί να το διευρύνει -στις επόμενες συμμετοχές του, αφού είναι δεδομένο ότι θα κατακτήσει, με το γνωστό τρόπο, και τα επόμενα πρωταθλήματα.
d. Από τις 18 ομάδες που έχει αντιμετωπίσει στο θεσμό, έχει χάσει από τις 17! (Εδώ αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία και σε μία άλλη μεγάλη ομάδα, τη σπουδαία Κροάσια του Βέλιμιρ Ζάετς, η οποία είναι η μόνη ομάδα που κατόρθωσε να ΜΗΝ κερδίσει τον ολυμπιακό στο Champions League.)
e. Έχει τις περισσότερες ήττες από ομάδες που δεν είχαν άλλη νίκη στη διοργάνωση μέχρι τότε (ορισμένες δεν ξανανίκησαν ούτε μετά) : Μόλντε, Χέρενφεν, Λιλ, Μακάμπι Χάιφα, Σοσιεδάδ.
f. Πρόσφατα απέκτησε το ιστορικό ρεκόρ της μεγαλύτερης ήττας στην ιστορία της διοργάνωσης. (Δεν γράφω το σκορ από σεβασμό στους οπαδούς του ολυμπιακού, είναι πολύ πρόσφατο ακόμα το γεγονός. Πάντως ο αριθμός των γκολ είναι ίσος με τον αριθμό των πρόσφατα κλεμμένων πρωταθλημάτων - Θεία Δίκη;)
g.. Έχει έδρα το χειρότερο γήπεδο στην ιστορία της διοργάνωσης, τη Ριζούπολη. Το γνωστό «παλατάκι» είναι το μικρότερο γήπεδο στο οποίο έχει γίνει αγώνας Champions League και το μόνο που πίσω από το ένα τέρμα έχει μάντρα αντί για πέταλο!
h. Είναι η μόνη ομάδα που κατάφερε σε ολόκληρο αγώνα ο αντίπαλος τερματοφύλακας να μην ακουμπήσει ούτε μία φορά την μπάλα! Ο άτυχος τερματοφύλακας που σκυλοβαρέθηκε επί 90' ήταν ο Φαμπιάν Μπαρτέζ (απόδειξη του πόσο σημάδεψε αυτό το παιχνίδι την καριέρα του είναι ότι από τότε άρχισε να χάνει τη θέση του) στο παιχνίδι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - ολυμπιακός 3-0. Χαρακτηριστικό του ειδικού ευρωπαϊκού βάρους του ολυμπιακού είναι ότι ακόμα μέχρι σήμερα οι οπαδοί του μνημονεύουν αυτό το παιχνίδι ως μία σπουδαία εμφάνιση της ομάδας τους!
i.. Είναι, επίσης, η μοναδική ομάδα που κατάφερε να βγάλει ένα ολόκληρο ημίχρονο χωρίς να κάνει ούτε ένα φάουλ! Στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Γιουβέντους, τα παλληκάρια του θρύλου έκαναν το πρώτο φάουλ τους στο 60'.

Αξιοσημείωτο είναι και ότι ο ολυμπιακός έχει κάποιες πιο εξειδικευμένες διεθνείς διακρίσεις, οι οποίες είναι μοναδικές στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

a. Είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που δεν κατέβηκε να παίξει σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Συγκεκριμένα, το 1962 κληρώθηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων με την περίφημη μαλτέζικη Χιμπέρνιανς Πάολοα, αλλά αποχώρησε από τη διοργάνωση χωρίς να αγωνιστεί.
b. Είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει αποκλειστεί από ομάδες προερχόμενες από τη Μάλτα, την Τουρκία και το Ισραήλ (Χιμπέρνιανς, Γαλατά και Μακάμπι αντίστοιχα).
c. Είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει διαπράξει απόπειρα δωροδοκίας διαιτητή σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Συνηθισμένος από την Ελλάδα, είχε επιχειρήσει να δωροδοκήσει τον Ούγγρο Παλοτάι σε παιχνίδι με την Άντερλεχτ το 1974.

Σπουδαίες είναι όμως και οι ατομικές διακρίσεις που έχουν κατακτήσει ορισμένοι ποδοσφαιριστές του:

a. Για τα γηρατειά τους: Μέχρι πρόσφατα, ο ολυμπιακός ήταν περήφανος γιατί ο τασούλης μητρόπουλος -ένας αληθινός καλλιτέχνης της μπάλας αλλά και τζέντλεμαν των γηπέδων- ήταν ο πιο γέρος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί στο Champions League.
b. Για το σπάνιο ταλέντο τους: Όπως είχε γράψει το έγκυρο «φως» (που γράφει πάντα την αλήθεια) το 1998, ο ολυμπιακός είχε ταυτόχρονα στο ρόστερ του 2 από τους 50 πιο ταλαντούχους νέους ποδοσφαιριστές στον κόσμο («σύμφωνα με έρευνα έγκυρου ξένου περιοδικού», το οποίο όμως δυστυχώς δεν κατονομαζόταν). Πρόκειται για τους περίφημους Πίτερ (Πίπη) Οφορίκουε και Κώστα (Γκας) Καρτερουλιώτη, οι οποίοι βέβαια σήμερα διαπρέπουν σε μεγάλους συλλόγους του εξωτερικού.
c. Για τη διεθνή κλάση τους: μην ξεχνάμε ότι ο ολυμπιακός έχει φέρει στην Ελλάδα παίχτες της κλάσης ενός Πολέτι, Βράμπλιτς, Εντβάλντο, Αμποάγκουε, Βελτζλ, Ντρασένα ή Άλβεζ και έχει «φέρει» παίχτες της κλάσης ενός Φούτρε, Ζαρντέλ, Κόουτο ή Άντερσον.
d. Για τα όμορφα μαλλιά τους:Σε αφιέρωμα του βρετανικού Channel Four στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, το βραβείο του χειρότερου κουρέματος σε Μουντιάλ δόθηκε στον Νίκο Τσιαντάκη.

Τέλος, στη διεθνή ιστορία του ολυμπιακού καταγράφονται και ορισμένες ακόμη, πραγματικά ξεχωριστές, στιγμές:

a.. Έχει καταφέρει να τιμωρηθεί η έδρα του, ενώ.ήταν ήδη τιμωρημένη.
Συγκεκριμένα, το 1974 έπαιζε στην Πάτρα με τη Σέλτικ λόγω τιμωρίας της έδρας του, αλλά έγιναν νέα επεισόδια με αποτέλεσμα να ξανατιμωρηθεί και την επόμενη χρονιά να αγωνιστεί στη Θεσσαλονίκη. (Αυτά για όσους νομίζουν ότι οι «επιστήμονες» και οι Τσουκαλάδες είναι πρόσφατα φαινόμενα.)
b. Έχει μνημονευτεί σε, άσχετο με τον ολυμπιακό, αγώνα, από το μεγάλο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος είχε πει: «Στο Champions League πρέπει να είσαι πάντα σοβαρός, είτε παίζεις με τη Ρεάλ είτε με τον ολυμπιακό».
Υπάρχει μεγαλύτερη καταξίωση από το να γίνεσαι διεθνές σημείο αναφοράς; (Έστω και ως παράδειγμα χείριστης ευρωπαϊκής ομάδας.)
c. Και βέβαια, είναι η μοναδική ομάδα που (πιστεύει ότι) έχει αποκλειστεί.από τον αέρα! Πρόκειται για το γνωστό αποκλεισμό από τη Γιουβέντους το 1999. Κάθε σοβαρός γάβρος δεν αποδίδει το κρίσιμο γκολ στον Κόντε ή έστω στην παροιμιώδη κλάση του ελέ, αλλά στον αέρα που ξαφνικά φύσηξε ανάποδα!

Αυτά τα λίγα λοιπόν! Για όσους κάνουν ότι ξεχνούν τις μεγάλες διεθνείς διακρίσεις μιας ομάδας που είναι πραγματικός θρύλος, ή για όσους νομίζουν πως το φαινόμενο «Ευρωπαίος ολυμπιακός» είναι πρόσφατο.

Μια ομάδα, συνεπώς, που έχει προσφέρει τόσα πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δικαίως ευνοείται με κάθε τρόπο τόσα χρόνια από το Κράτος.
Άλλωστε, δεν ήταν χαζοί στο τιμημένο πρώην κομμουνιστικό μπλοκ (όπου έχει γαλουχηθεί ο κύριος κόκκαλης) που σε κάθε χώρα είχαν και μία «Ντιναμό» που ήταν η ευνοούμενη του καθεστώτος. Αυτό έχει γίνει λοιπόν, με το σπαθί του, σήμερα ο ολυμπιακός: μία Ντιναμό Πειραιώς!

Από εκεί και πέρα, αν συναντάει κάποιες παραπάνω δυσκολίες στην Ευρώπη, ας μην στενοχωριούνται οι γάβροι. Φυσιολογικό είναι. Απλώς, στην Ευρώπη δεν υπάρχει «θείος» -υπάρχει μόνο ο Θεός.

μετά τιμής,

Κωνσταντίνος Παπαμπαλλόπουλος

Ιστορικός Ποδοσφαίρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση