Οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία και τα Βαλκανικά δύο μέτρα και σταθμά

Εν αρχή οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία. Σε αυτές το μειονοτικό Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φαίνεται πως κατήγαγε νίκη κερδίζοντας τρεις δήμους, γεγονός που (σε συνδυασμό με το ότι και οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιοχή ήταν Ελληνικής καταγωγής) προκαλεί σε μένα τον ανίδεο μιαν απορία σχετικά με την φημολογούμενη ερήμωση της Β. Ηπείρου από Έλληνες. Το αντιπαρέρχομαι και αν μάθω κάτι επί του θέματος θα σας ενημερώσω.
Τα αίματα άναψαν άσχημα όμως στην Χειμάρα, όπου μέλος του ΚΕΑΔ, μέλος εφορευτικής επιτροπής ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους. Από ότι ισχυρίζονται οι Αλβανικές αρχές κάποιοι ύψωσαν και την Ελληνική σημαία στο δημαρχείο της Χειμάρας και άρχισαν να φωνάζουν "η Χειμάρα είναι Ελληνική", "οι Αλβανοί είναι Τούρκοι" και παρόμοια συνθήματα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Βαγγέλης Ντουλές πρόεδρος της ΚΕΑΔ. Όλα αυτά τα αναφέρει o σλαβομακεδονικός ιστοτόπος Reality Macedonia... Και εδώ αρχίζει το θέατρο του Βαλκανικού παραλόγου. Σκεφτείτε τι είχε να γίνει στην χώρα μας αν μέλη της μουσουλμανικής (δηλ. Τουρκικής γιατί τους μουσουλμάνους Αθίγγανους δεν τους κάνω και για πολύ φανατικούς Τούρκους) μειονότητας της Θράκης έβγαιναν σε χωριό της Ροδόπης με Τουρκικές σημαίες: θα σηκωνόταν παλληκάρια από όλη την Ελλάδα για να τους σφάξουν, ακριβώς όπως και οι αντίστοιχοι Αλβανοί παλληκαράδες. Οι οποίοι όμως μάλλον δεν διαμαρτυρήθηκαν όταν οι Αλβανοί του Κουμάνοβου έπραξαν τα αντίστοιχα ακριβώς στην εθνική οδό Σκοπίων-Βελιγραδίου.
Ενδιαφέρον έχει ένα ψύχραιμο κείμενο για την Χειμάρα από το μέλος του Γραφείου Τιράνων του ΑΙΜ (για το οποίο ΑΙΜ δεν έχω και την καλύτερη εντύπωση να σας πω, κάτι σαν το κόμμα του Μάνου σε ΜΚΟ μου μοιάζει) Αριάν Λέκα, με αφορμή ακριβώς παρόμοια επεισόδια στις εκλογές του 2000.
Όπως ενδιαφέρον έχει ένα κείμενο (στα Αγγλικά) για τους Χειμαριώτες που κατακεραυνώνει την Ελληνική εθνική μυθολογία γύρω από την Χειμάρα και τους Χειμαριώτες, χρησιμοποιώντας την, ακόμα πιο ύποπτη, Αλβανική εθνική μυθολογία και με τον εξαιρετικά ευρηματικό ισχυρισμό ότι οι Χειμαριώτες νοιώθουν (αλλά δεν είναι) Έλληνες γιατί... κατέρρευσε το Βυζάντιο. Του ιδίου συγγραφέα είναι ένα κείμενο για την Βορειο Ήπειρο και την μειονότητα όπου διατυπώνεται η "κυριλέ" εκδοχή του Αλβανικού εθνικού μύθου για την περιοχή κριτικάροντας (συχνά σωστά) την Ελληνική εθνική μυθολογία.
Πάντως ο ΟΑΣΕ βλέπει πρόοδο στην εκλογική διαδικασία της γείτονος χώρας, με παρατηρήσεις για τα προβλήματα που προέκυψαν στην Χειμάρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση